Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Monika Papuga-Sobczak
8 z 9Karmel (E 150 a-d)
Chodź brzmi niewinnie, barwnik ten w swoim składzie posiada toksyczne związki. Mimo to jest bardzo ceniony przez producentów żywności, gdyż wyróżnia się dużą siłą barwiącą. Najbardziej znanymi produktami z jego dodatkiem są napoje typu cola.
Barwniki oparte na karmelu źle wpływają na układ pokarmowy. Działają drażniąco na jelita, wątrobę i żołądek.
Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w karmel może ponadto przyczynić się do nadpobudliwości psychoruchowej i negatywnie wpływać na płodność.
W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach dowiedziono, że jedna z substancji zawartej w chemicznie przetworzonym karmelu wykazuje działanie rakotwórcze.
Przeczytaj także: Tani polski przysmak obniża cholesterol. Jemy go za rzadko