Trwa ładowanie...

Najlepsza broń na alzheimera. Nowe badania ujawniają, że hamuje proces neurodegeneracji mózgu

 Maciej Rugała
Maciej Rugała 03.01.2023 11:55
To warzywo sprawi, że twój umysł zachowa młodzieńczą jasność
To warzywo sprawi, że twój umysł zachowa młodzieńczą jasność (Getty Images)

Od dawna znany jest pożyteczny wpływ buraków na procesy krwiotwórcze. Okazuje się, że to nie wszystko, bo buraki mogą także mieć zachwycające działanie, jeśli chodzi o ochronę układu nerwowego. Najnowsze badania dowodzą, że mogą powstrzymywać rozwój choroby Alzheimera.

spis treści

1. Tajemniczy barwnik E162

Betanina, czerwień buraczana albo dodatek do żywności E162 - ten związek nosi różne nazwy. Jest glikozydem (pochodną substancji cukrowych) odpowiadającym za kolor soku z buraków. Jest także odpowiedzialny za charakterystyczny kolor moczu po zjedzeniu barszczu lub surówki z buraczków - betanina jest praktycznie w całości wydalana wraz z moczem. Najnowsze badania wykazały, że może mieć bardzo korzystne działanie na tkankę mózgu.

Dokonania naukowców z University of South Florida przedstawiono na konferencji naukowej "National Meeting & Exposition of the American Chemical Society". Okazało się, że betanina hamuje szkodliwe zmiany biochemiczne prowadzące do neurodegeneracji. Te same zmiany neurodegeneracyjne związane są z rozwojem choroby Alzheimera. Chodzi konkretniej o zapobieganie tworzeniu blaszek amyloidowych, którym przypisuje się sprawczość w spadku zdolności umysłowych.

Zobacz film: "Wpływ buraków na zdrowie"

Blaszki te powstają z beta-amyloidu złączonego z jonami miedzi i żelaza. Zalegają w tkankach nerwowych i prowadzą do ich degeneracji. Naukowcy przeprowadzili doświadczenie, które badało zdolność kompleksu beta-amyloidu z miedzią do utleniania się i przechodzenia w szkodliwą formę. Okazało się, że dodatek betaniny do środowiska reakcji ograniczył utlenianie o prawie 90 proc. w porównaniu do wartości próby bez czerwieni buraczanej. Wiele barwników biologicznych ma własności przeciwutleniające, jednak to właśnie betainy może okazać się szczególnie istotna i łatwo dostępna w prewencji chorób neurodegeneracyjnych.

- Nie sposób powiedzieć, jakoby betanina całkowicie powstrzymywała odkładanie się szkodliwych peptydów, jednak z pewnością zmniejsza utlenianie. To z kolei może zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera. Wymaga to jednak przeprowadzenia dalszych badań - tłumaczy Li-June Ming, autor badań.

Choroba Alzheimera zaczyna się niepozornie, czasem nawet około 40. roku życia. Zapominanie dat i zdarzeń oraz problemy z koncentracją są jednymi z pierwszych, bagatelizowanych objawów. Z czasem symptomy się nasilają, dołącza do nich tendencja do gubienia rzeczy, problemy z wysławianiem, kłopoty z oceną sytuacji (np. w towarzystwie), a później zmiany nastrojów i narastająca apatia. Z czasem chory zamyka się w swoim umyśle, bo choroba sprawia, że utrzymanie kontaktu z innymi ludźmi jest coraz trudniejsze.

2. Buraki dobre na wszystko?

Chociaż zawartość żelaza w burakach nie jest rekordowa, to i tak są pomocne w leczeniu anemii, niedoborze żelaza i innych problemach związanych z czerwonymi krwinkami. Według niektórych mogą być także pożyteczne w diecie osób zmagających się z białaczką.

Oprócz substancji antyoksydacyjnych buraki zawierają bogactwo witamin i minerałów. Są źródłem:

  • kwasu foliowego (wit. B9), zalecanego w dużych dawkach kobietom w ciąży - warunkuje właściwy rozwój płodu w łonie matki,
  • witaminy C - znanego przeciwutleniacza stymulującego odporność organizmu na zakażenia, a także jak na antyoksydant przystało - posiada również działanie antyrakowe,
  • witaminy B1 - odkrytej jako związek zapobiegający chorobie beri-beri, obecnie docenianej jako substancja niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu naczyń krwionośnych i układu nerwowego,
  • witaminy A i jej prowitaminy, beta-karotenu.

Buraki zawierają także (oprócz żelaza) wapń, potas, mangan, magnez i fluor. Chociaż nie każdy toleruje je w codziennej diecie, to nie da się ukryć, że są źródłem wielu wartościowych związków odżywczych. Prawdziwi koneserzy mogą próbować ich w mniej znanej formie, jako buraki kiszone. Mają one charakterystyczny, kwaśny smak, a także łączą w sobie dobrodziejstwa buraka i żywności probiotycznej.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze