Jedz dla zdrowia jelit i serca. Małe ziarenka tajną bronią na raka

Na całym świecie znanych jest aż 400 gatunków fasoli, jednego z najlepszych roślinnych źródeł białka, witamin, minerałów i błonnika. Zapewnia długotrwałą sytość, jest świetną alternatywą dla czerwonego mięsa i ma jeszcze jedną zaletę. Wykazuje działanie antynowotworowe.

Zupa z fasoli ma niesamowite właściwości. Warto jeść jak najczęściejZupa z fasoli ma niesamowite właściwości. Warto jeść jak najczęściej
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Jedli fasolę codziennie. Badacze o rezultatach

Badania prowadzone przez MD Anderson Cancer Center na Uniwersytecie w Teksasie wykazały cenne właściwości jednego gatunku fasoli białej. Naukowcy pod lupę wzięli tzw. fasolę granatową (ang. navy beans) czy też fasolę haricot, będącą odmianą fasoli pospolitej pochodzącej z obu Ameryk.

W artykule opublikowanym na łamach eBIOMedicine należącym do The Lancet, wskazują, że u osób chorych na otyłość, które do codziennej diety włączyły filiżankę fasoli, zaobserwowano korzystne zmiany w mikrobiomie jelitowym. Grupa badawcza składa się z osób, które chorowały na raka jelita grubego bądź miały zmiany przednowotworowe w obrębie jelit. Amatorzy fasoli notowali wzrost dobroczynnych bakterii, m.in. Faecalibacterium, Eubacterium i Bifidobacterium i zmniejszenie się liczebności bakterii patogennych w jelitach. Modyfikacje mikrobiomu przekładały się na mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory i większe szanse na skuteczność ich leczenia.

- W ciągu ośmiu tygodni nastąpiła poprawa stanu zdrowia jelit uczestników, charakteryzująca się wzrostem liczby pożytecznych bakterii, które chronią przed szkodliwymi bakteriami - mówi cytowana na łamach scitechdaily.com dr Carrie Daniel-MacDougall.

Fasola może chronić przed rozwojem raka jelita grubego
Fasola może chronić przed rozwojem raka jelita grubego © Pixabay

Jedz dla zdrowych jelit i serca

W badanej populacji pozytywne efekty były bezpośrednio powiązane z włączeniem do posiłków fasoli. Gdy tylko uczestnicy rezygnowali z tego produktu, w krótkim czasie mikrobiom jelitowy ponownie ulegał niekorzystnym zmianom.

- Fasola, szczególnie mała biała fasola navy, jest pełna błonnika, aminokwasów i innych składników odżywczych wspomagających pracę jelit. Mogą pomóc w rozwoju pożytecznych bakterii w okrężnicy, wspierając zdrowie układu odpornościowego i zmniejszając stany zapalne – tłumaczy dr Daniel-MacDougall.

To niejedyne korzyści płynące z włączenia do codziennego jadłospisu fasoli. Niedawno opublikowane na łamach "Nutrients" badanie wskazuje, że w grupie ponad 15 tys. osób te, które regularnie jadły fasolę, na przestrzeni dekady mniej przybrały na wadze i miały mniejszą ilość tkanki tłuszczowej. Inne badania wskazują, że dieta bogata w nasiona roślin strączkowych może normalizować poziom cholesterolu we krwi, chroniąc przed rozwojem miażdżycy i chorób serca, a także zmniejszać ryzyko nadwagi i otyłości, cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia tętniczego.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka