Najlepszy dla wątroby. Oczyszcza z toksyn, chroni przed stłuszczeniem
Wątroba jest jednym z najistotniejszych narządów organizmu. Gdy szwankuje, traci na tym całe ciało. Niektóre produkty mogą ułatwiać jej funkcjonowanie. Te owoce warto włączyć do diety w trosce o zdrowie tego ważnego organu.
1. Zawierają błonnik i chronią przed stłuszczeniem narządu
Wątroba to jeden z najbardziej zapracowanych narządów organizmu. Odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia. Odpowiada bowiem za detoksykację, metabolizm i magazynowanie kluczowych składników odżywczych.
Dieta bogata w konkretne produkty może przyczyniać się do zdrowia lub poprawy pracy tego ważnego organu. Warto więc sięgać po takie, które zawierają cenne dla niej składniki, jak witaminy oraz przeciwutleniacze.
Choroby wątroby są diagnozowane coraz częściej. Dietetyczka Richa Shukla wskazuje, owoce, które warto włączyć do diety w trosce o zdrowie tego narządu. Ekspertka przekonuje, że mogą chronić narząd, a nawet pomagać jej w regeneracji.
Grejpfrut ma w sobie przeciwutleniacze takie jak naringina, które znane są ze swoich zdolności do zwalczania stanu zapalnego. Co więcej, chronią one wątrobę przed bakteriami oraz pomagają w naprawie uszkodzeń wywołanych schorzeniami takimi jak stłuszczenie wątroby.
Kolejnym owocem na liście lekarki są jabłka. Ulubiony owoc Polaków jest bogaty w błonnik, który pomaga redukować tłuszcz w wątrobie i ułatwia procesy detoksykacji organizmu. Co więcej, ich spożywanie dobrze wpływa na samopoczucie i poprawia trawienie.
2. Odciążają wątrobę i wspomagają ją w pracy
Awokado to źródło dobry tłuszczów, które niczym tarcza chronią wątrobę przed potencjalnymi uszkodzeniami. Za włączenie tego owocu do diety podziękuje także inny narząd. Chodzi o serce, bowiem awokado dobrze wpływa na pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy.
Owoce jagodowe takie jak maliny, truskawki, jeżyny i borówki są napakowane przeciwutleniaczami, które wspierają zdrowie wątroby. Włączenie ich do diety skutecznie pomoże utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze i cholesterol, przy jednoczesnej redukcji stresu oksydacyjnego.
Papaję uwielbia serce, jelita i odporność. Wspomaga trawienie, odciąża w pracy wątrobę, przez co może pracować wydajniej. Warto więc dodać ją do sałatki lub przygotować z niej pyszny koktajl.
Kolejnym owocem, który może wspierać pracę tego kluczowego narządu jest kiwi. Unikalna kombinacja minerałów i witamin w nim zawartych sprawia, że kiwi staje się świetnym dodatkiem pozwalającym zadbać o zdrowie wątroby.
Owoce cytrusowe to ostatni element na liście dietetyczki. Pomarańcze, cytryny i limonki słyną z bogactwa witaminy C, która jest kluczowa dla odporności. Ich jedzenie może również chronić wątrobę i wspierać ją szczególnie w procesach związanych z detoksykacją.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl