Trwa ładowanie...

Najlepszy dla wątroby. Oczyszcza z toksyn, chroni przed stłuszczeniem

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 29.11.2023 14:56
Wątroba docenia te owoce. Włącz do diety, szybko zobaczysz efekty
Wątroba docenia te owoce. Włącz do diety, szybko zobaczysz efekty (Getty Images)

Wątroba jest jednym z najistotniejszych narządów organizmu. Gdy szwankuje, traci na tym całe ciało. Niektóre produkty mogą ułatwiać jej funkcjonowanie. Te owoce warto włączyć do diety w trosce o zdrowie tego ważnego organu.

spis treści

1. Zawierają błonnik i chronią przed stłuszczeniem narządu

Wątroba to jeden z najbardziej zapracowanych narządów organizmu. Odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia. Odpowiada bowiem za detoksykację, metabolizm i magazynowanie kluczowych składników odżywczych.

Dieta bogata w konkretne produkty może przyczyniać się do zdrowia lub poprawy pracy tego ważnego organu. Warto więc sięgać po takie, które zawierają cenne dla niej składniki, jak witaminy oraz przeciwutleniacze.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Choroby wątroby są diagnozowane coraz częściej. Dietetyczka Richa Shukla wskazuje, owoce, które warto włączyć do diety w trosce o zdrowie tego narządu. Ekspertka przekonuje, że mogą chronić narząd, a nawet pomagać jej w regeneracji.

Grejpfrut ma w sobie przeciwutleniacze takie jak naringina, które znane są ze swoich zdolności do zwalczania stanu zapalnego. Co więcej, chronią one wątrobę przed bakteriami oraz pomagają w naprawie uszkodzeń wywołanych schorzeniami takimi jak stłuszczenie wątroby.

Kolejnym owocem na liście lekarki są jabłka. Ulubiony owoc Polaków jest bogaty w błonnik, który pomaga redukować tłuszcz w wątrobie i ułatwia procesy detoksykacji organizmu. Co więcej, ich spożywanie dobrze wpływa na samopoczucie i poprawia trawienie.

2. Odciążają wątrobę i wspomagają ją w pracy

Awokado to źródło dobry tłuszczów, które niczym tarcza chronią wątrobę przed potencjalnymi uszkodzeniami. Za włączenie tego owocu do diety podziękuje także inny narząd. Chodzi o serce, bowiem awokado dobrze wpływa na pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy.

Owoce jagodowe takie jak maliny, truskawki, jeżyny i borówki są napakowane przeciwutleniaczami, które wspierają zdrowie wątroby. Włączenie ich do diety skutecznie pomoże utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze i cholesterol, przy jednoczesnej redukcji stresu oksydacyjnego.

Papaję uwielbia serce, jelita i odporność. Wspomaga trawienie, odciąża w pracy wątrobę, przez co może pracować wydajniej. Warto więc dodać ją do sałatki lub przygotować z niej pyszny koktajl.

Kolejnym owocem, który może wspierać pracę tego kluczowego narządu jest kiwi. Unikalna kombinacja minerałów i witamin w nim zawartych sprawia, że kiwi staje się świetnym dodatkiem pozwalającym zadbać o zdrowie wątroby.

Owoce cytrusowe to ostatni element na liście dietetyczki. Pomarańcze, cytryny i limonki słyną z bogactwa witaminy C, która jest kluczowa dla odporności. Ich jedzenie może również chronić wątrobę i wspierać ją szczególnie w procesach związanych z detoksykacją.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze