Polska liderem w produkcji tego owocu. Nadal nie doceniamy jego zdrowotnych właściwości
Niektóre soki, szczególnie te pełne cukru, mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Z kolei inne - skutecznie je wspierać. Dietetyk wskazuje najlepszy z nich i wyjaśnia, dlaczego warto pijać go regularnie ze względu na liczne prozdrowotne właściwości.
1. Zmniejsza stan zapalny
Stan zapalny może być niezwykle groźny. Przewlekły stan zapalny wiąże się z wieloma schorzeniami takimi jak choroby serca, cukrzyca typu 2, zapalenie stawów, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy rak jelita grubego.
Odpowiednia dieta może stanowić skuteczną metodę do walki z tym zdrowotnym problemem. Certyfikowany dietetyk Jessica Isaacs wskazuje na napój, który może pomóc. Chodzi o kwaśny sok z wiśni.
Specjalistka zwraca uwagę na korzyści wynikające z picia soku wiśniowego. To przede wszystkim napój bogaty w przeciwutleniacze i polifenole, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.
Co ważne, jego spożywanie zmniejsza stres oksydacyjny, przyspiesza regenerację po ćwiczeniach siłowych i łagodzi stany zapalne oraz bolesność mięśni.
2. Wzmacnia odporność i chroni przed chorobami
Sok z wiśni docenią także osoby, które mają problemy ze stawami. Isaacs dodaje, że jego picie, może zmniejszyć ból stawów, a także poprawić zdrowie mózgu, zasypianie oraz wzmocnić układ odpornościowy, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji.
Zdaniem ekspertki, by najlepiej wykorzystać kwaśny sok z wiśni, najlepiej wypić go godzinę po treningu w towarzystwie posiłku regeneracyjnego. Dietetyk wskazuje, że warto wówczas spożyć 230-350 ml tego cierpkiego napoju.
Można także spożyć świeże lub mrożone owoce, ale by zmaksymalizować korzyści, należy zjeść co najmniej 2 szklanki wiśni dwa razy dziennie.
3. Niskokaloryczne, a do tego pełne witamin
Polska jest jednym z największych producentów owoców w Unii Europejskiej. Te owoce warto jadać regularnie, ponieważ są niskokaloryczne. Garść tych owoców to zaledwie 34 kalorie.
Wiśnie mają w sobie także wiele cennych składników odżywczych, jak m.in.:
- potas,
- witamina B2,
- witamina A,
- witamina C,
- miedź,
- cynk,
- mangan,
- żelazo.
To także dobre źródło błonnika pokarmowego i węglowodanów.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl