"Naoliwią" stawy, zadziałają jak ibuprofen. Wystarczy 50 gramów dziennie
Długowieczność społeczności zamieszkujących Grecję czy niektóre rejony Włoch, a także mniejsza liczba chorób układu krążenia wśród ludności, sprawiły, że popularność oliwy zatacza coraz szersze kręgi. Tymczasem na uwagę zasługuje nie tylko to płynne złoto, ale też owoce, z której jest tłoczone.
1. Oliwa źródłem prozdrowotnych związków
Porastają Hiszpanię, Grecję czy Włochy, które to kraje należą do największych producentów i eksporterów oliwy na rynek europejski. A ta zyskuje coraz większą popularność nie tylko za sprawą smaku, ale i właściwości zdrowotnych.
Oliwa to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 stanowiących ok. 87 proc. jej zawartości. Do głównych należą kwas linolenowy, oleinowy, palmitynowy czy linolowy. Poza kwasami tłuszczowymi w oliwie znajdziemy związki fenolowe - kwasy fenolowe, lignany czy flawonoidy. Są one jednak obecne także w samych oliwkach.
To m.in. dzięki bioaktywnym składnikom oliwy oraz oliwek mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, w dużej mierze należący do tzw. niebieskich stref, żyją dłużej, rzadziej chorują na schorzenia układu krążenia i zdecydowanie rzadziej cierpią z powodu otyłości.
2. Co siedzi w oliwkach?
Aż 74 proc. kwasów tłuszczowych obecnych w małych zielonych lub czarnych owocach to kwas oleinowy. Należy do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie przeciwzapalne.
Poza tym w oliwkach obecny jest jeden z najsilniej działających roślinnych "środków" przeciwzapalnych, czyli kwercetyna oraz oleokantal, a ponadto hydroksytyrosob i oleuropeina. Oleokantal jest enzymem, który nie tylko łagodzi ból stawów, ale także może pomóc w innych dolegliwościach bólowych. Według badań 50 g oliwek czy oliwy dziennie odpowiada 10 proc. rekomendowanej dobowej dawki ibuprofenu.
Co jeszcze zawierają oliwki i jakich korzyści z ich spożywania możemy oczekiwać?
według badania w "Psycholog Today" osoby, które spożywają kwasy tłuszczowe jednonienasycone, mają wyższe stężenie neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za proces nauki i zapamiętywania – acetylocholiny,
są źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowo funkcjonujący układ nerwowy,
związki fenolowe, hydroksytyryzol oraz oleuropeina usprawniają pracę wątroby oraz serca,
jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom "złego" cholesterolu, co zapobiega rozwojowi miażdżycy, wpływa pozytywnie na stan naczyń krwionośnych i dodatkowo wzmaga kardioprotekcyjne działanie oliwek, czego dowiodło badanie na łamach "Lipids in Health and Disease",
zawierają pokaźną dawkę błonnika, który wspiera układ pokarmowy, ale także chroni przed chorobami układu krążenia,
jedno z badań wykazało, że podawanie ekstraktu z oliwek osobom z grupy ryzyka RZS wpłynęło na zmniejszenie odczuwanego bólu stawów.
W innym z badań w grupie osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów RZS podawano kapsułki z wyciągiem z oliwy przez 24 tygodnie. Efektem tego działania także było zmniejszenie dolegliwości wywołanych przez stan zapalny niemal u 40 proc. uczestników badania.
Warto pamiętać, że choć w Polsce nie mamy dostępu do świeżych owoców, to zdecydowanie lepiej nie raczyć się oliwkami drylowanymi czy faszerowanymi różnymi pastami czy serem. Mogą zawierać wysokie stężenie sodu, dodatki smakowe, w tym kwasy tłuszczowe nasycone. W zamian warto sięgnąć po oliwki z pestką, które są smaczniejsze i zdrowsze.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl