5 z 7Niezastąpiona dieta śródziemnomorska
Włochy, choć są ojczyzną pizzy i wszelkiego rodzaju makaronów, mogą poszczycić się całkiem niezłym wynikiem – 41,4 proc. kobiet z nadwagą.
Nie od dziś znane są dobroczynne właściwości kuchni śródziemnomorskiej. Obfituje ona w ryby, owoce morza, mięso oraz warzywa.
Składnikiem licznych posiłków jest oliwa z oliwek, dostarczająca zdrowych tłuszczy. Włosi używają także wielu przypraw usprawniających przemianę materii.
Warto zaznaczyć, że włoska kuchnia, choć wykwintna w smaku, wcale nie należy do bardzo skomplikowanych – przeciwnie, jej wyjątkowość tkwi właśnie w prostocie. Ograniczona ilość składników, a przede wszystkim ich doskonała jakość, to klucz do sukcesu.
Wiele osób sądzi dodatkowo, że panna cotta czy tiramisu to typowe włoskie desery towarzyszące poobiedniej kawie, tymczasem słodycze jada się we Włoszech głównie do południa.
Włosi delektują się już samym procesem przygotowania posiłków, jedzą często i regularnie, a ponadto - co bardzo istotne – są świadomi własnego ciała. Nim wyjdą na plażę, ćwiczą i dbają o formę, by pokazać się z jak najlepszej strony.
Niestety wysokiemu miejscu Włoch w rankingu zagraża postawa młodzieży. Coraz więcej młodych osób sięga po niezdrową żywność, a także eliminuje z diety warzywa i owoce. Aż 1/3 młodego pokolenia Włochów cierpi na nadwagę.
Włoska organizacja rolnicza prowadzi kampanię w szkołach podstawowych i średnich, prezentując uczniom zasady zdrowego odżywiania. Na ten rok szkolny zaplanowano łącznie ponad 3 tysiące lekcji na ten temat dla 100 000 dzieci i nastolatków w całym kraju.
Zobacz też: Jadła więcej niż dotąd, a i tak chudła. Dziś jest chodzącą motywacją