Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Monika Papuga-Sobczak
5 z 8Brukselka
Brukselka to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Wiele osób unika jej ze względu na cierpki smak, okazuje się jednak, że odpowiednio przyrządzona i podana jest pyszna. Warzywo to jest pełne antyoksydantów i witaminy C, czyli składników, dzięki którym wzmocnisz odporność i unikniesz przeziębień. Błonnik pokarmowy znajdujący się w brukselce dobrze wpływa na procesy trawienne i ułatwia odchudzanie. Jeśli kojarzy ci się ona z rozgotowaną papką w zupie, wypróbuj nowe przepisy.
Pieczone brukselki z oliwą z oliwek, solą i pieprzem są naprawdę świetnym dodatkiem do obiadu lub przystawką. Naszym hitem jest jednak sałatka z pieczoną brukselką, jabłkiem, orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i sokiem z cytryny. Polecamy!