Najwartościowsze dla jelit. Polacy wciąż jedzą stanowczo za mało
Sięganie po owoce i warzywa to nie tylko smaczny sposób na dostarczanie do organizmu niezbędnych witamin i minerałów. Badania wykazują, że produkty roślinne mogą pomóc stworzyć dobrze działający mikrobiom jelitowy, który ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym także na nasze samopoczucie. Wyjaśniamy, dlaczego warto regularnie sięgać po produkty roślinne.
1. Dbanie o mikrobiom to recepta na zdrowie
Eksperci z Harvard Health przypominają, że mikrobiom przyczynia się do funkcjonowania całego organizmu, dlatego warto o niego dbać. Ochronę tego ważnego elementu mogą utrudniać wszelkiego rodzaju choroby, niezdrowa dieta lub długotrwałe stosowanie antybiotyków. Gdy mikrobiom nie pracuje tak, jak powinien, zwiększa się podatność organizmu na wiele różnych schorzeń.
Zdrowie jelit jest istotne z punktu widzenia ogółu zdrowia. Eksperci z California Institute of Behavioral Neurosciences and Psychology przeprowadzili badania, które wiążą zdrowie jelit z dobrym samopoczuciem psychicznym.
Co więcej, dieta bogata w produkty roślinne może pomóc w ochronie organizmu przed schorzeniami przewlekłymi takimi jak cukrzyca typu 2, choroby serca czy nowotwory.
Owoce i warzywa są pełne niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu związków, takich jak witaminy, minerały czy błonnik. Są bogate m.in. w:
- witaminę A
- magnez
- witaminę C
- kwas foliowy
- fosfor
- cynk.
Co istotne, badania wykazały, że spożywanie powyższych składników odżywczych w żywności jest korzystniejsze dla zdrowia niż ich suplementacja. Bogactwo odmian produktów roślinnych daje pole do popisu, jeśli chodzi o włączenie ich do diety, bowiem można serwować je na wiele różnych sposobów.
2. Jak zacząć jeść warzywa i owoce?
Specjaliści wskazują, że każdy powinien jadać 30 różnych rodzajów roślin w ciągu tygodnia. Choć wydaje się to sporo, należy pamiętać, że żywność pochodzenia roślinnego obejmuje także produkty pełnoziarniste oraz rośliny strączkowe.
Niestety, większość z nas jada ich zbyt mało. Aby zmaksymalizować ilość składników odżywczych i uatrakcyjnić jadłospis, warto jadać różne rodzaje warzyw oraz owoców. W tym z pewnością pomogą proste rady.
Jadaj zgodnie z porami roku. Natura sama zapewnia organizmowi zdrową mieszankę składników odżywczych, dlatego warto zwracać uwagę na sezonowość owoców i warzyw.
Eksperymentuj w kuchni. Planując cotygodniowe zakupy, warto do listy dodać zdrowe produkty pochodzenia roślinnego, których nigdy nie jedliśmy albo wypróbować nowe przepisy z dobrze znanymi owocami lub warzywami.
Postaw na kolor. Tęcza kolorów na talerzu jest mile widziana. Dzięki temu dostarczysz organizmowi kombinacje różnych składników odżywczych.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl