Trwa ładowanie...

Niszczą jelita i zaburzają ich mikrobiom. 5 zaskakujących produktów

 Karolina Rozmus
20.12.2021 13:04
Niszczą jelita i zaburzają ich mikrobiom. 5 zaskakujących produktów
Niszczą jelita i zaburzają ich mikrobiom. 5 zaskakujących produktów (Getty images)

Jelita to miejsce, w którym dobrze funkcjonujący mikrobiom (nazywany także florą jelitową) odpowiada za nasze samopoczucie, odporność i zdrowie niemal całego organizmu, w tym także mózgu. Nietrudno jednak zachwiać równowagą mikrobiomu – oto produkty, które niszczą jelita.

spis treści

1. Cukier

Cukier dodawany do przetworzonej żywności, słodyczy, a także napojów, jest wyjątkowo niezdrowy – przyczynia się do większej ilości tłuszczu trzewnego, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 czy niektóre nowotwory.

Jak dowodzą badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrients" – cukier szczególnie negatywnie wpływa na jelita. Przede wszystkim "karmi" patogenne drobnoustroje: bakterie oraz grzyby. Tym samym zakłóca równowagę mikrobiologiczną jelit, co przekłada się na funkcjonowanie nie tylko układu pokarmowego, ale i całego organizmu.

Wzdęcia, zaparcia i otyłość brzuszna to niejedyne problemy związane z cukrem w diecie – naukowcy przekonują, że cukry dodane podnoszą również wskaźniki stanu zapalnego w organizmie.

Zobacz film: "Odporność a COVID-19. Jak działa laktoferyna?"

2. Sztuczne słodziki

Wiele osób błędnie zakłada, że wyeliminowanie cukru i zastąpienie go sztucznymi słodzikami, to rodzaj kompromisu, który nie szkodzi naszemu zdrowiu. Nic bardziej mylnego.

Badacze z Izraela i Singapuru przyjrzeli się sześciu najczęściej występującym w żywności słodzikom. Mowa o substancjach takich jak: aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K.

Wnioski? Spożywanie sztucznych słodzików zaburza florę bakteryjną jelit, ponieważ substancje te mają działanie toksyczne na pożyteczne miroorganizmy. Już niewielkie dawki – w niektórych przypadkach nawet 1 mg/ml – był dla nich zabójczy.

3. Alkohol

Wpływa na każdy narząd w organizmie – mózg, trzustkę, wątrobę, żołądek, a także i na jelita. Odpowiada nie tylko za nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu.

Badania wykazały, że regularne spożywanie nawet niewielkich ilości alkoholu prowadzi do zaburzeń mikrobioty i zmniejszenia liczebności dobroczynnych mikroorganizmów zasiedlających jelita.

4. Przetworzone produkty mięsne

Mięso wciąż uchodzi za jedno z najlepszych źródeł białka i wielu witamin oraz mikroelementów. Jednak różnica pomiędzy stekiem a przetworzoną konserwą mięsną, parówkami czy wędzoną szynka, jest kolosalna.

Wędzone wędliny, kiełbasy czy konserwy mięsne szkodzą mikroflorze jelitowej
Wędzone wędliny, kiełbasy czy konserwy mięsne szkodzą mikroflorze jelitowej (Pixabay)

Dodatki w postaci substancji słodzących, soli, konserwantów i barwników wpływają szkodliwie na mikrobiom jelitowy. Do tego, jak wykazali badacze na łamach "Clinical Nutrition", szczególnie szkodliwy jest zawarty w tych produktach tłuszcz. Przede wszystkim chodzi o tłuszcze nasycone.

Naukowcy zauważyli związek między nadmiernym spożywaniem tłuszczów a zmniejszeniem liczebności mikroorganizmów jelitowych oraz zmniejszeniem ich różnorodności. Mówiąc krótko: dieta bogata w przetworzone mięso może wyjaławiać jelita.

5. Olej

A konkretnie – oleje, które wykorzystujemy do smażenia. Badanie opublikowane w "Cancer Prevention Research" wykazało, że olej odpowiedzialny jest za problemy jelitowe.

Dodatkowo substancje toksyczne i patogeny za jego sprawą mogą przedostawać się z układu pokarmowego do krwiobiegu. Badacze poddali analizie olej rzepakowy, a konkretnie procesy chemiczne, jakie w nim zachodzą pod wpływem obróbki termicznej.

Wnioski były jednoznaczne – nie ma takiej ilości podgrzanego tłuszczu roślinnego, która nie wpływałaby negatywnie na nasze jelita i mikrobiom.

To niejedyne badanie, które skupia się na negatywnym wpływie tłuszczu na układ pokarmowy. Od dawna badacze badają wpływ jedzenia smażonych pokarmów na rozwój nowotworów, szczególnie raka jelita grubego. Dieta obfitująca w smażone potrawy może przyczyniać się do powstania czy nasilenia stanów zapalnych jelit.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze