Niszczą jelita i zaburzają ich mikrobiom. 5 zaskakujących produktów
Jelita to miejsce, w którym dobrze funkcjonujący mikrobiom (nazywany także florą jelitową) odpowiada za nasze samopoczucie, odporność i zdrowie niemal całego organizmu, w tym także mózgu. Nietrudno jednak zachwiać równowagą mikrobiomu – oto produkty, które niszczą jelita.
1. Cukier
Cukier dodawany do przetworzonej żywności, słodyczy, a także napojów, jest wyjątkowo niezdrowy – przyczynia się do większej ilości tłuszczu trzewnego, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 czy niektóre nowotwory.
Jak dowodzą badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrients" – cukier szczególnie negatywnie wpływa na jelita. Przede wszystkim "karmi" patogenne drobnoustroje: bakterie oraz grzyby. Tym samym zakłóca równowagę mikrobiologiczną jelit, co przekłada się na funkcjonowanie nie tylko układu pokarmowego, ale i całego organizmu.
Wzdęcia, zaparcia i otyłość brzuszna to niejedyne problemy związane z cukrem w diecie – naukowcy przekonują, że cukry dodane podnoszą również wskaźniki stanu zapalnego w organizmie.
2. Sztuczne słodziki
Wiele osób błędnie zakłada, że wyeliminowanie cukru i zastąpienie go sztucznymi słodzikami, to rodzaj kompromisu, który nie szkodzi naszemu zdrowiu. Nic bardziej mylnego.
Badacze z Izraela i Singapuru przyjrzeli się sześciu najczęściej występującym w żywności słodzikom. Mowa o substancjach takich jak: aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K.
Wnioski? Spożywanie sztucznych słodzików zaburza florę bakteryjną jelit, ponieważ substancje te mają działanie toksyczne na pożyteczne miroorganizmy. Już niewielkie dawki – w niektórych przypadkach nawet 1 mg/ml – był dla nich zabójczy.
3. Alkohol
Wpływa na każdy narząd w organizmie – mózg, trzustkę, wątrobę, żołądek, a także i na jelita. Odpowiada nie tylko za nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu.
Badania wykazały, że regularne spożywanie nawet niewielkich ilości alkoholu prowadzi do zaburzeń mikrobioty i zmniejszenia liczebności dobroczynnych mikroorganizmów zasiedlających jelita.
4. Przetworzone produkty mięsne
Mięso wciąż uchodzi za jedno z najlepszych źródeł białka i wielu witamin oraz mikroelementów. Jednak różnica pomiędzy stekiem a przetworzoną konserwą mięsną, parówkami czy wędzoną szynka, jest kolosalna.
Dodatki w postaci substancji słodzących, soli, konserwantów i barwników wpływają szkodliwie na mikrobiom jelitowy. Do tego, jak wykazali badacze na łamach "Clinical Nutrition", szczególnie szkodliwy jest zawarty w tych produktach tłuszcz. Przede wszystkim chodzi o tłuszcze nasycone.
Naukowcy zauważyli związek między nadmiernym spożywaniem tłuszczów a zmniejszeniem liczebności mikroorganizmów jelitowych oraz zmniejszeniem ich różnorodności. Mówiąc krótko: dieta bogata w przetworzone mięso może wyjaławiać jelita.
5. Olej
A konkretnie – oleje, które wykorzystujemy do smażenia. Badanie opublikowane w "Cancer Prevention Research" wykazało, że olej odpowiedzialny jest za problemy jelitowe.
Dodatkowo substancje toksyczne i patogeny za jego sprawą mogą przedostawać się z układu pokarmowego do krwiobiegu. Badacze poddali analizie olej rzepakowy, a konkretnie procesy chemiczne, jakie w nim zachodzą pod wpływem obróbki termicznej.
Wnioski były jednoznaczne – nie ma takiej ilości podgrzanego tłuszczu roślinnego, która nie wpływałaby negatywnie na nasze jelita i mikrobiom.
To niejedyne badanie, które skupia się na negatywnym wpływie tłuszczu na układ pokarmowy. Od dawna badacze badają wpływ jedzenia smażonych pokarmów na rozwój nowotworów, szczególnie raka jelita grubego. Dieta obfitująca w smażone potrawy może przyczyniać się do powstania czy nasilenia stanów zapalnych jelit.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl