Najzdrowsza z kiszonek. Pełno w niej probiotyków, a do tego chroni przed rakiem

Kimchi to nie tylko smaczna przekąska, ale także prawdziwa skarbnica składników odżywczych. To nieodłączny element kuchni koreańskiej i choć każdy region ma swoje warianty tego dania, wszystkie mają wspólne korzenie - proces fermentacji, który nadaje mu wyjątkowy smak i niesamowite właściwości zdrowotne.

Bomba witamin. Wspiera organizm w walce z rozwojem komórek rakowychBomba witamin. Wspiera organizm w walce z rozwojem komórek rakowych
Źródło zdjęć: © Getty Images

Najzdrowsza kiszonka

Jedną z największych zalet zdrowotnych kimchi jest wysoka zawartość probiotyków. Proces fermentacji pozwala na rozwój pożytecznych bakterii, takich jak Lactobacillus, które wspierają zdrowie jelit.

Spożywanie kimchi regularnie może przyczynić się do poprawy trawienia, a także wzmocnienia mikroflory jelitowej, co jest kluczowe dla odporności organizmu. Dobre bakterie w jelitach pomagają w zwalczaniu szkodliwych mikroorganizmów, a także zmniejszają ryzyko stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym.

Dzięki zawartości czosnku, imbiru oraz papryki chilli, kimchi działa jako naturalny środek wspomagający odporność. Czosnek i chilli są bogate w antyoksydanty oraz substancje o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym, które wspierają organizm w walce z infekcjami.

Kimchi - najzdrowsze danie świata

Regularne spożywanie kimchi może pomóc wzmocnić układ immunologiczny, zwłaszcza w sezonie przeziębień i grypy.

Przeciwnowotworowa bomba witamin

Kimchi jest doskonałym źródłem witaminy C, która wspomaga odporność i ma działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki.

Ponadto, kimchi dostarcza witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, oraz witaminę A, kluczową dla zdrowia skóry i oczu. Dzięki fermentacji, zawartość tych witamin w kimchi staje się łatwiej przyswajalna przez organizm.

Badania wskazują, że niektóre składniki kimchi mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Związki siarkowe zawarte w czosnku, takie jak allicyna, mogą wspomagać organizm w walce z rozwojem komórek rakowych.

Ponadto, fermentowane warzywa dostarczają fitoskładników, które mogą chronić przed rozwojem niektórych nowotworów, zwłaszcza w obrębie układu pokarmowego.

Dobre dla serca i sylwetki

Kimchi jest niskokalorycznym, a jednocześnie sycącym produktem, co sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do diety osób dbających o linię. Dzięki zawartości błonnika z kapusty i innych warzyw, kimchi wspiera uczucie sytości, pomagając kontrolować apetyt.

Co więcej, fermentowane produkty mogą wspierać przemianę materii, co przyczynia się do efektywniejszego spalania kalorii.

Składniki kimchi korzystnie też wpływają na zdrowie serca. Czosnek pomaga obniżać poziom cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Kimchi to znacznie więcej niż tylko smaczna kiszonka. Dlatego warto włączyć koreański przysmak do codziennej diety, by czerpać pełnię korzyści zdrowotnych, jakie oferuje to wyjątkowe danie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. MedicalNews

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka