Trwa ładowanie...

Najzdrowsze ciasto na świecie. Sekretem jeden składnik

Avatar placeholder
03.02.2023 12:41
Ciasto marchewkowe największą popularność zyskało jednak w XX wieku, zwłaszcza w Anglii i USA
Ciasto marchewkowe największą popularność zyskało jednak w XX wieku, zwłaszcza w Anglii i USA (Getty Images)

Ciasto marchewkowe zyskało zwolenników na całym świecie. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Marchewka jest bowiem cennym źródłem witamin i pierwiastków, a posiłki, w których gra główną rolę, usprawniają proces trawienia i korzystnie wpływają na jelita.

spis treści

1. Ciasto marchewkowe cukierniczym hitem

W 2023 roku Dzień Ciasta Marchewkowego przypada na 3 lutego. Choć dla wielu marchewka nie kojarzy się z pysznymi i słodkimi wypiekami, w cukiernictwie jest stosowana od średniowiecza. Ciasto marchewkowe największą popularność zyskało jednak w XX wieku, zwłaszcza w Anglii i USA. W latach wojennych i powojennych marchewka z powodzeniem zastępowała cukier i była dodatkiem wielu tart, muffinów czy puszystych biszkoptów.

Dlaczego wypieki z marchwią są tak smaczne? Starta marchew jest wilgotna i ciężka, a w czasie pieczenia mięknie i nadaje gęstą konsystencję. Dzięki niej ciasto nie wysycha. Oprócz marchewki do ciasta warto zetrzeć jedno jabłko. Wtedy jest jeszcze bardziej soczyste.

Receptura jest niezwykle prosta, a sekretnymi składnikami są przyprawy. Warto wykorzystać cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i goździki. Doskonałym składnikiem ciasta marchewkowego będą również orzechy, wiórki kokosowe, bakalie i migdały. Upieczone ciasto można dodatkowo przełożyć masą kremową lub polać lukrem, czy rozpuszczoną czekoladą.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Właściwości marchwi. To bomba witaminowa

Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, marchewka ma aż 60 gatunków. Jej głównym składnikiem jest woda (marchew zawiera aż 90 proc. wody), dzięki czemu dobrze wpływa na organizm człowieka.

Marchew działa odkwaszająco i odżywczo, jest źródłem wielu witamin, w tym witamin z grupy B, C, A, E, K i H oraz pierwiastków takich jak:

  • potas,
  • wapń,
  • sód,
  • kobalt,
  • fosfor,
  • cynk.

Marchew jest także bogata w karotenoidy, które świetnie wpływają na cerę. Jest dobrym źródłem błonnika, a także flawonoidów, alkaloidów, pektyn i kwasu foliowego.

Marchewka ułatwia także trawienie, niweluje dolegliwości żołądkowe oraz pomaga leczyć biegunki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze