Najzdrowsze potrawy z dyni
Ma mało kalorii, dużo błonnika i dostarcza cennych witamin. Nie traci wartości odżywczych podczas gotowania i pieczenia, a przy tym wyśmienicie smakuje. Dynia to niekwestionowana królowa jesieni!
Zamiast wydrążać z niej środek i robić upiorne lampiony na Halloween, wykorzystaj cenny miąższ do przyrządzenia smacznych i zdrowych potraw. Oto kilka propozycji na dania, które obfitują w cenne składniki i świetnie rozgrzewają.
Muffiny dyniowe
Dynia jest bogata w witaminy A, C i E, a także minerały takie jak cynk, potas i fosfor. Warto włączyć ją do jesiennego menu, ponieważ składniki te dobrze wpływają na odporność organizmu. Słodkie babeczki z dodatkiem dyni to pomysł na zdrowy deser.
Przygotowanie muffinek należy rozpocząć od upieczenia połowy średniej wielkości dyni. Wystarczy pokroić ją w kawałki i piec przez ok. 20-30 minut, aż będzie bardzo miękka. Następnie miąższ (bez skóry) miksuje się blenderem – w ten sposób powstaje puree dyniowe, które można wykorzystać do wielu przepisów.
Składniki na muffinki to: 200 gramów mąki razowej, 100 gramów mąki pszennej, dwie łyżeczki sody oczyszczonej, dwie łyżeczki mielonego cynamonu, 150 gramów cukru trzcinowego (można zastąpić miodem), dwa jajka, 60 mililitrów mleka, 250 mililitrów puree z dyni, skórka starta z dwóch pomarańczy.
Suche składniki (mąkę, sodę, cukier, cynamon) dokładnie wymieszaj ze skórką pomarańczową. W drugiej miseczce roztrzep jajka z mlekiem. Połącz suche i mokre składniki, dodaj dynię i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy na muffinki i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.
Zupa dyniowa
Jesienny klasyk, czyli zupa dyniowa. Proste danie, które można przygotować na wiele sposobów. Z dodatkiem mleczka kokosowego zyska orientalny charakter, a z sokiem z pomarańczy zamieni się w lekko słodki przysmak. W połączeniu z cebulą, czosnkiem, imbirem, chili i świeżymi ziołami to prawdziwa bomba witamin. Idealnie sprawdzi się, gdy walczysz z przeziębieniem.
Do przygotowania zupy potrzebujesz: jednej średniej wielkości dyni, dwóch cebul, czterech ząbków czosnku, kawałka świeżego imbiru, połowy papryczki chili, jednego litra bulionu z warzyw i ulubionych świeżych ziół (natki pietruszki, kolendry, tymianku).
W garnku należy rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej posiekaną cebulę, czosnek, imbir i ostrą papryczkę. Kiedy warzywa się zeszklą, do garnka dodaj dynię i smaż przez kilka minut. Następnie wlej bulion, przypraw solą, pieprzem i gotuj, aż dynia będzie bardzo miękka. Zupę należy zmiksować blenderem i podać udekorowaną świeżymi ziołami oraz pestkami dyni lub orzeszkami piniowymi.
Sałatka z dynią
Dynia to idealne warzywo dla osób na diecie. W 100 gramach pomarańczowego miąższu jest zaledwie 28 kalorii. Jeśli próbujesz zrzucić kilka kilogramów, przygotuj tę sałatkę. Szpinak dostarczy żelaza, orzeszki piniowe nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dynia porcji błonnika.
Dynię pokrój w kawałki i obsmaż na patelni grillowej. W misce ułóż dwie garści świeżego szpinaku, rozłóż na nim dynię i posyp orzeszkami pinii. Z sałatką dobrze komponuje się ser. Wybierz ulubiony rodzaj – parmezan, kozi, fetę. Sałatkę skrop sosem z oliwy, soku z cytryny i musztardy. Całość dopraw solą i pieprzem.
Koktajl dyniowy
Smoothie to dobra propozycja na drugie śniadanie albo lekki podwieczorek. Dodatek dyni sprawi, że koktajl zyska kremową konsystencję i słodki smak.
Do przygotowania koktajlu dyniowego potrzebujesz: sześciu łyżek musu z pieczonej dyni, jednego banana, jednej pomarańczy, garści nasion chia, jednej łyżeczki miodu i 200 mililitrów mleka (może być roślinne). Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i zmiksować.
Makaron z sosem dyniowym
Najzdrowszy jest makaron razowy, ale jeśli nie masz go pod ręką, ugotuj zwykły. Pamiętaj, aby był al dente – ma wtedy niższy indeks glikemiczny. Jesienią warto podać go z sosem dyniowym doprawionym szałwią.
Do sosu potrzebne jest puree z pieczonej dyni. Wystarczy je doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, świeżą szałwią i wymieszać z dwoma łyżkami serka kremowego. Następnie sos mieszamy z makaronem spaghetti i serwujemy udekorowany listkami szałwii.
Dyniowe pancakes
Szukasz pomysłu na śniadanie, które rozgrzeje cię w jesienny poranek? Wypróbuj przepis na placuszki z dynią i cynamonem. To właśnie dzięki tej przyprawie pancakes zyskują nie tylko niesamowity aromat, ale również wartości dla zdrowia.
Cynamon wzmacnia odporność i zwalcza stany zapalne, dlatego sprawdza się w sezonie przeziębień i grypy. Placuszki podaj z miodem, który jest naturalnym antybiotykiem. Niszczy bakterie i wirusy, które wywołują infekcje.
Składniki na pancakes: 200 gramów puree z dyni, dwa jajka, 200 gramów mąki, cztery łyżki miodu, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, dwie łyżki oleju roślinnego, dwie łyżeczki cynamonu, szczypta soli.
Wszystkie składniki należy zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzać patelnię, roztopić masło i smażyć okrągłe placuszki. Podawać z miodem i orzechami.
Chrupiące pestki dyni na ostro
Masz ochotę na chrupiącą przekąskę? Zapomnij o chipsach, krakersach i paluszkach, które dostarczają pustych kalorii, tłuszczu i soli. Zamiast tego przygotuj zdrową alternatywę, czyli pestki dyni w przyprawach.
Nasiona dyni to skarbnica prozdrowotnych substancji. Dostarczają witamin A, C, E oraz z grupy B. Wyróżniają się wysoką zawartością cynku, który wzmacnia odporność, poprawia kondycję włosów i paznokci, a także zwiększa libido.