Najzdrowsze puszkowane produkty
Puszkowane produkty nie mają zbyt dobrej opinii wśród dietetyków i konsumentów, głównie ze względu na to, że wiele opakowań od środka pokrytych jest bisfenolem A. Związek ten, w skrócie nazywany BPA, przyczynia się do powstania niektórych schorzeń, np. astmy dziecięcej, cukrzycy typu 2, chorób serca czy problemów z wątrobą, tarczycą oraz układem odpornościowym. Najlepiej szukać puszek, które nie zawierają BPA lub alternatywnych form opakowań.
Mimo wszystko istnieje wiele puszkowanych produktów, które można mieć w zapasie, aby stworzyć smaczne i zdrowe posiłki.
Fasola
Kupowanie fasoli w puszce zamiast suszonej nie powinno wywoływać poczucia winy. Nie musimy martwić się o to, by namaczać ją 12 godzin, a następnie gotować. Znacznie łatwiej używać do zup lub sałatek fasoli z puszki. Dodajmy przy tym, że warzywo to jest bogate w błonnik oraz białko. Warto pamiętać tylko, żeby dobrze ją odsączyć w celu pozbycia się nasyconego sodem płynu.
Ryby
Tuńczyk z puszki dobrze sprawdza się w sałatkach i na kanapkach, a sardynki dodadzą smaku dressingom czy sosom. Najlepiej wybierać dziko złowione ryby, ponieważ wersje hodowlane nie są zwykle karmione naturalnie i szprycowane są antybiotykami.
Purée z dyni
Purée z dyni może być używane jako dodatek do obiadu, smoothie, zup, owsianki czy sosów do makaronu. Pamiętajmy, aby wybierać czyste purée, bez dodatku cukru czy sztucznych aromatów. Dzięki temu będziemy przekonani, że stworzymy zdrowy posiłek.
Pomidory w puszce
Pomidory w puszce doskonale pasują do sosów, zup, curry czy dań z makaronem. Można je zblendować bądź pokroić w kostkę, wedle potrzeb. Najlepsze są całe warzywa, zamiast tych w kawałkach czy z dodatkiem bazylii lub czosnku. Opcja z niską zawartością sodu również będzie lepszym wyborem.
Mleko kokosowe
Mleko kokosowe to idealny dodatek do dania curry oraz zup, jednak można je również stosować do wypieków, owsianki czy smoothie. Po schłodzeniu przez całą noc w lodówce, można równiez otrzymać smaczną bitą smietanę bez zawartości nabiału. Ważne, aby wybierać mleko wolne od konserwantów czy siarczynów (naturalne środki zagęszczające są dopuszczalne, np. guma guar).