2 z 6Oregano
Garbniki, przeciwutleniacze i flawonoidy to nie jedyne związki, które skrywają niewielkie listki tej charakterystycznej dla kuchni włoskiej przyprawy. Na docenienie zasługuje ona także ze względu na sporą ilość minerałów (m.in. potas, cynk, magnez, wapń), witamin (C, E, A, K) oraz błonnika.
Liczne badania prowadzone nad tą niezwykłą przyprawą dowiodły, że zawarte w niej substancje mogą niszczyć niebezpieczne dla zdrowia bakterie salmonelli i E. coli, wirusa opryszczki, a także niektóre rodzaje grzybów, np. grzyby Candida, wywołujące m.in. infekcje pochwy.
Oregano świetnie sprawdza się w leczeniu przeziębienia – działa wykrztuśnie, ułatwiając pozbycie się mokrego kaszlu i pomaga zwalczyć uciążliwy katar. Poza tym ma właściwości kojące i rozluźniające, a zawarte w nim antyoksydanty hamują proces starzenia się skóry.
Przeczytaj także: Oto co się stanie z ciałem, gdy będziesz codziennie jeść czosnek