3 z 6Pietruszka
Wystarczą dwie łyżeczki drobno posiekanej natki tego warzywa, by pokryć 150 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia kwi, a także warunkuje prawidłowy rozwój kości i wspomaga pracę wątroby.
Zioło zawiera ponadto aż czterokrotnie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, dlatego warto obficie dodawać je do potraw w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Znajdziemy w nim także witaminę A, PP, witaminy z grupy B, a także szereg dobroczynnych pierwiastków, np. żelazo, potas, miedź, fosfor czy wapń.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika, pietruszka wspomaga pracę układu trawiennego. Działa wiatro- i moczopędnie. Pozytywnie wpływa na wzrok, poprawia pracę wątroby i układu moczowego. Pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, działa przeciwgorączkowo i uśmierza ból menstruacyjny.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Ma mniej tłuszczu niż kurczak. Mięso, które prawie nie zawiera cholesterolu