Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków

Nic nie poprawi smaku naszych potraw lepiej niż szczypta aromatycznych ziół. To prawdziwe cuda natury, za sprawą których nawet najprostsze danie może zyskać całkiem nowe oblicze. Korzyści płynących z ich stosowania jest jednak znacznie więcej.

Większość z nich ma wprost zdumiewający wpływ na nasze zdrowie. Dodając je do codziennej diety, możemy wspomóc leczenie wielu schorzeń i dolegliwości. Przedstawiamy najbardziej wartościowe zioła stosowane w kuchni.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj także: Przychodzi z pomocą, gdy inne metody zawodzą. Powinna go mieć każda mama

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie ziół / /Shutterstock

/ 4Oregano

Garbniki, przeciwutleniacze i flawonoidy to nie jedyne związki, które skrywają niewielkie listki tej charakterystycznej dla kuchni włoskiej przyprawy. Na docenienie zasługuje ona także ze względu na sporą ilość minerałów (m.in. potas, cynk, magnez, wapń), witamin (C, E, A, K) oraz błonnika.

Liczne badania prowadzone nad tą niezwykłą przyprawą dowiodły, że zawarte w niej substancje mogą niszczyć niebezpieczne dla zdrowia bakterie salmonelli i E. coli, wirusa opryszczki, a także niektóre rodzaje grzybów, np. grzyby Candida, wywołujące m.in. infekcje pochwy.

Oregano świetnie sprawdza się w leczeniu przeziębienia – działa wykrztuśnie, ułatwiając pozbycie się mokrego kaszlu i pomaga zwalczyć uciążliwy katar. Poza tym ma właściwości kojące i rozluźniające, a zawarte w nim antyoksydanty hamują proces starzenia się skóry.

/ 4Pietruszka

Obraz
© Zdjęcie pietruszki / Shutterstock

Wystarczą dwie łyżeczki drobno posiekanej natki tego warzywa, by pokryć 150 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia kwi, a także warunkuje prawidłowy rozwój kości i wspomaga pracę wątroby.

Zioło zawiera ponadto aż czterokrotnie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, dlatego warto obficie dodawać je do potraw w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Znajdziemy w nim także witaminę A, PP, witaminy z grupy B, a także szereg dobroczynnych pierwiastków, np. żelazo, potas, miedź, fosfor czy wapń.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika, pietruszka wspomaga pracę układu trawiennego. Działa wiatro- i moczopędnie. Pozytywnie wpływa na wzrok, poprawia pracę wątroby i układu moczowego. Pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, działa przeciwgorączkowo i uśmierza ból menstruacyjny.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Tymianek

To pochodzące z obszarów śródziemnomorskich zioło od setek lat znane jest ze swoich leczniczych właściwości. Dziś niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ten popularny dodatek do mięs i drobiu to skuteczne remedium na szereg chorób i dolegliwości.

Tymianek działa przeciwbakteryjnie i aseptycznie, dzięki czemu łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych, takie jak ból gardła i kaszel. Sprawdza się jako naturalne lekarstwo na problemy ze strony układu pokarmowego, a w dodatku łagodzi bóle reumatyczne. Stanowi ponadto cenne źródło ważnych dla zdrowia mikroelementów, przede wszystkim żelaza i manganu, który jest niezbędny dla właściwej pracy mózgu.

/ 4Rozmaryn

Obraz
© Zdjęcie rozmarynu /Shutterstock

Najcenniejszym składnikiem rozmarynu jest rozmarycyna – związek wykazujący silne działanie przeciwbólowe i pobudzające. Obecność garbników, lotnych olejków i ditepryny sprawia, że przyprawa staje się wartościowym środkiem wspomagającym pracę serca. Podnosi zaniżone ciśnienie krwi i pobudza krążenie.

Sprzyja także leczeniu dolegliwości ze strony układu nerwowego. Pomaga ukoić zszargane nerwy, poprawia nastrój, niweluje uczucie wyczerpania i ułatwia zasypianie. Stosowana bywa także jako naturalny środek uśmierzający migreny i bóle głowy.

Ze względu na bardzo charakterystyczny zapach sprawdza się podczas inhalacji, dlatego warto sięgnąć po nią wspomagająco przy leczeniu infekcji wirusowych. Pomaga udrożnić zatkany nos i ułatwia leczenie infekcji zatokowych.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka