Najzdrowszy majonez. Dodaj do jajek i sałatki jarzynowej
Większość osób, przygotowując danie z ciecierzycy czy fasoli, wylewa do zlewu wodę, która pozostaje po ich gotowaniu. Okazuje się, że zamiast się jej pozbywać, można wykorzystać ją w kuchni i zrobić z niej pyszny i zdrowy majonez.
1. Nie wylewaj wody po ciecierzycy
Aquafaba jest niczym innym jak cieczą będące pozostałością po gotowaniu roślin strączkowych takich jak ciecierzyca czy fasola. Podczas gotowania tych produktów spożywczych do wody przechodzą rozpuszczalne w niej białka i węglowodany. Im dłużej trwa ten proces, tym większa jest zawartość tych substancji. Aquafabę znajdziemy też w puszcze z cieciorką.
Aquafaba jest niskokaloryczna i składa się głównie z białek i polisacharydów. Niestety spożywając tę miksturę, nie dostarczymy do swojego organizmu zbyt wielu witamin i związków mineralnych, ale za to możemy na wiele sposobów wykorzystać ją w naszej kuchni.
2. Jak możemy wykorzystać aquafabę?
Aquafaba jest szczególnie polecana osobom będącym na diecie wegańskiej, które nie mogą spożywać jajek. Z jej dodatkiem można przygotować domowe wypieki i desery. Aquafaba nadaje się również do zrobienia wegańskiego majonezu. Żeby przygotować pyszny sos, wystarczy zmiksować aguafabę z octem jabłkowym, sokiem wyciśniętym z cytryny, oliwą z oliwek, solą i gorczycą. Tak przygotowany majonez będzie doskonałym i zdrowym dodatkiem do sałatki jarzynowej, faszerowanych jajek czy kanapki. Majonez z aquafaby przygotowany w domu nie zawiera zbędnych dodatków w postaci konserwantów czy polepszaczy smaku.
Warto wspomnieć, że woda po ciecierzycy zawiera antyoksydanty, dzięki czemu stosowana zewnętrznie odżywia i rozjaśnia skórę. Jeżeli chcemy jak najdłużej cieszyć się zdrowym i młodym wyglądem, możemy przygotować z aquafaby maseczkę oczyszczającą lub preparat przeciwzmarszczkowy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl