Trwa ładowanie...

Najzdrowszy owoc. Zawiera dziesięć razy więcej witaminy C niż cytrusy

Avatar placeholder
25.06.2023 13:48
Rokitnik zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, a do tego zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym nowotworów
Rokitnik zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, a do tego zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym nowotworów (Getty Images)

Warto sięgać po pomarańczowe owoce pełne witaminy C i wcale nie chodzi tu o cytrusy. Mowa o rokitniku, z którego można przygotować sok, dżem, olej, a także różne przetwory. Jakie właściwości mają te małe owoce o intensywnej barwie?

spis treści

1. Owoce z większą zawartością witaminy C niż cytrusy

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) przede wszystkim występuje w Europie i Azji. Łatwo go poznać po charakterystycznym kolorze, a owoce z rodziny oliwkowatych mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Rokitnika często spotykamy w Polsce - rośnie tam, gdzie gleba jest przepuszczalna, a stanowisko dobrze nasłonecznione.

Wykorzystywany jest do produkcji przetworów, soków oraz kosmetyków. Krzew nie jest szczególnie trudny w uprawie, więc z powodzeniem można posadzić go w ogrodzie. Kwitnie na przełomie marca i kwietnia, a owoce można zbierać już w sierpniu.

Rokitnik to jeden z najzdrowszych owoców na świecie! Jest cennym źródłem witaminy A, C i E, flawonoidów, garbników oraz alfa- i beta-karotenu. W niepozornych owocach znajduje się aż dziesięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie lub pomarańczach.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
Rokitnik wzmocni układ odpornościowy
Rokitnik wzmocni układ odpornościowy (Pixabay)

2. Prozdrowotne działanie soku z rokitnika

Sok z rokitnika korzystnie wpłynie na zdrowie. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Z kolei witamina A wspomaga wzrok, produkcję czerwonych krwinek oraz wzmacnia kondycję skóry i paznokci.

Dodatkowo zawartość flawonoidów sprawia, że sok z rokitnika ma działanie antyoksydacyjne – redukuje ilość wolnych rodników w organizmie, spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko wielu chorób.

Naukowcy prowadzą badania dotyczące wykorzystania owoców rokitnika w przypadku stanów zapalnych czy raka. Jego działanie wydaje się wspomagać chemioterapię oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca.

Mimo wielu korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania soku z rokitnika, nie wszystkim jest on zalecany. Powinny go unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Odradza się go również osobom z cukrzycom, kamicą żółciową oraz chorobami wątroby i trzustki.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze