Trwa ładowanie...

Rokitnik - właściwości, zastosowanie, olej z rokitnika, sok z rokitnika

Rokitnik pospolity, nazywany jest też rokitnikiem zwyczajnym, jest wykorzystywany w ziołolecznictwie i kosmetyce. Zioło to zawiera cenne dla zdrowia witaminy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Olej z rokitnika jest bogaty w kwas palmitynowy, który zawiera witaminy młodości i beta-karoten. Rokitnik pospolity pomaga obniżyć gorączkę, łagodzi stany zapalne oraz zapobiega chorobom wrzodowym. Rokitnik zwyczajny ma zastosowanie w kosmetyce, jest składnikiem preparatów przeciwko łysieniu, zapobiega powstawaniu łupieżu oraz nawilża skórę. O rokietniku można powiedzieć wiele dobrego.

Zobacz film: "Niedoceniany owoc. To zdrowotna bomba"

spis treści

1. Właściwości rokitnika

Rokitnik pospolity ma właściwości lecznicze. Już nasze babcie wiedziały o cudownym działaniu rokitnika pospolitego. Rokitnik zwyczajny to roślina opisywana w księgach medycznych datowanych na VIII w. n.e. Obecnie rokitnik pospolity sadzony jest jako krzew ozdobny w ogrodach i parkach, a od niedawna wprowadzono go do uprawy jako krzew owocowy. Dzięki badaniom nad zawartością składników zawartych rokitniku zwyczajnym opisano substancje czynne farmakologicznie, co pozwoliło wykorzystać różne właściwości rokitnika.

Zioła i przyprawy o właściwościach antyrakowych
Zioła i przyprawy o właściwościach antyrakowych [8 zdjęć]

Immunoterapia to nowoczesna strategia leczenia nowotworów, która polega na aktywacji układu immunologicznego....

zobacz galerię

Rokitnik zwyczajny to roślina szakłakowata z rodziny oliwkowatych. Jest często nazywana rosyjskim ananasem. Rokitnik syberyjski stosowany jest w Rosji. Występuje w Europie i Azji. W Polsce rokitnik pospolity rośnie nad Bałtykiem na wydmach, tworząc tam gęste zarośla. Jest odporny na zimno i suszę, to roślina wiatropylna. Owocami tego krzewu są pomarańczowe pestkowce, soczyste, aromatyczne, o charakterystycznym kwaśno-cierpkim smaku. Zawierają dużo witamin (A, B, C oraz E). Utrzymują się one w rokitniku pospolitym przez całą zimę, aż do wiosny.

Owoce rokitnika zwyczajnego są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Są bogate w witaminę C, która w różnym stopniu znajduje się w poszczególnych odmianach, co zależy też od miejsca występowania danej rośliny. Owoce rokitnika pospolitego bogate są we flawonoidy, kwasy organiczne oraz wolne aminokwasy, których znaleziono aż 18.

2. Zastosowanie rokitnika

Zastosowanie rokitnika zwyczajnego w kuchni:

  • przetwory z rokitnika zwyczajnego: dżemy, galaretki, konfitury i soki, wina, nalewki,
  • ze względu na dużą zawartość witaminy C sok z rokitnika nadaje się do przyprawiania potraw, zastępując cytrynę,
  • z suszonych liści rokitnika wąskolistnego można przygotować smaczny, gorący napar, który może zastąpić zwykłą herbatę.

Rokitnik zwyczajny ma też zastosowanie w kosmetyce:

  • właściwości rokitnika mają zastosowanie w preparatach nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi,
  • kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka,
  • wyciąg z rokitnika stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promienie słoneczne (łagodzi stany zapalne),
  • wchodzi w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, łuszczącej się oraz preparatów ziołowych,
  • ma właściwości likwidujące przebarwienia skóry, wykorzystywany jest do produkcji preparatów do opalania.

Rokitniki mają również zastosowanie w medycynie:

  • wyciąg z oleju rokietnika ma właściwości przeciwgorączkowe, zaleca się go w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych, biegunkach, w okresie ciąży i karmienia,
  • napary z liści używane są pomocniczo w leczeniu gośćca, stanów zapalnych przewodu pokarmowego,
  • owoce rokitnika w postaci świeżych dżemów, konfitur i soków stosuje się zapobiegawczo jako naturalne źródło dobrze przyswajalnej witaminy C,
  • napary z liści wykorzystuje się do przemywania i okładów przy trudno gojących się ranach oraz w schorzeniach skóry, mogą też być dodawane do kąpieli ziołowych.

Zioła lecznicze, w tym również rokitniki mają zastosowanie w medycynie, a dzięki wysokiej zawartości fenolokwasów, flawonoidów i witamin rokitniki wspomagają zdrową dietę.

3. Olej z rokitnika

Olej z rokitnika zwyczajnego może być wytwarzany z nasion i pulpy wytworzonej z owoców rokitnika, jednak mają one inny skład. Olej z rokitnika ma bardzo dużo witamin A, C i E. W rokitniku znajdziemy dużo żelaza, fosforu, potasu oraz wapnia. Ponadto w oleju z rokitnika znajdziemy bardzo dużo innych składników, jak np. flawonoidy, jednak należy pamiętać, że skład oleju zależy od dojrzałości i wielkości owoców rokitnika, a także sposobu produkcji i klimatu.

Olej z rokitnika ma piękną czerwono-pomarańczową barwę. Do tego olej z rokitnika ma owocowy zapach i wiele właściwości prozdrowotnych. Olej z rokitnika ma właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Ponadto olej z rokitnika poprawia pracę układu krążenia, obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi.

4. Właściwości soku z rokitnika

Sok z rokitnika to źródło wielu witamin. Sok z rokitnika to ogromne bogactwo witaminy C, z tego względu jest on zalecany osobom, które np. często chorują. Ponadto w soku z rokitnika zwyczajnego znaleźć można kwas tłuszczowy omega 7, który poprawia wygląd naszej skóry. Sok z owoców rokitnika przyśpieszy również gojenie się ran oraz usprawni pracę mózgu.

Dzięki zawartych w rokietniku wartościach odżywczych można się w nim łatwo zakochać, na dodatek ciężko znaleźć złe opinie o rokietniku, dlatego warto wprowadzić go do naszej codziennej diety.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.