Najzdrowszy rodzaj chleba. Sekret tkwi w jednym składniku

Pieczywo, zwłaszcza białe, bywa często demonizowane nie tylko przez zwykłych konsumentów, ale też dietetyków. Jednak istnieje także drugie, przez niektórych zapomniane, oblicze pieczywa – w szczególności, gdy robimy je sami.

Naturalny zakwas świetnie działa na organizmNaturalny zakwas świetnie działa na organizm
Źródło zdjęć: © Getty Images
Maciej Rugała

Gluten, celiaklia i kalorie

Pieczywu z mąki zbożowej najczęściej zarzuca się zawartość glutenu, który jest mieszaniną białek roślinnych. Białka te u niektórych ludzi powodują dyskomfort trawienny, poczucie ciężkości oraz wzdęcia. Jest także grupa konsumentów cierpiąca na chorobę trzewną - celiaklię. Spożywanie przez nich glutenu powoduje znacznie ostrzejszą reakcję, ponieważ mają silną, genetycznie uwarunkowaną reakcję immunologiczną na gluteninę i gliadynę.

To jednak nie koniec listy negatywnych skutków jego spożywania. Jest ono z natury bardzo kaloryczne (jak na pieczywo) i zawiera mało błonnika, który jest niezbędny do utrzymania właściwego trawienia i równowagi mikrobioty jelitowej.

Czy należy unikać pieczywa?

Nie można jednak zapominać, że produkty zbożowe mają niejedno oblicze. O ile białe, pszenne pieczywo może nie być optymalnym wyborem dietetycznym, o tyle chleb pełnoziarnisty własnego wyrobu z naturalnego zakwasu może być wartościowym elementem diety. Pieczywo pełnoziarniste nie tylko zapewnia zdrowe trawienie i utrzymuje poczucie sytości, zawierając błonnik, ale w dalszym rozrachunku może uchronić przed rozwojem cukrzycy typu II, niektórych chorób serca i nowotworów.

Coraz więcej wydajemy na dietę bezglutenową

Naukowcy wykazali, że uwzględnianie pieczywa pełnoziarnistego w diecie może zmniejszyć nawet o 20 proc. ryzyko chorób serca. Spożycie takich produktów zapobiega także niekontrolowanemu przybieraniu na masie.

Sekret działania naturalnego zakwasu

Najlepszy jest chleb na naturalnym zakwasie. Ma w sobie najwięcej przyswajalnych substancji odżywczych i minerałów, w tym cynk i witaminy z grupy B. Jego dobrodziejstwo tkwi w fermentacji prowadzonej przez kultury bakterii i dzikich drożdży spontanicznie występujących na nasionach zbóż. Dzięki nim nie trzeba używać drożdży piekarskich, aby ciasto urosło, a z łuski nasiennej, zarodka i bielma (części zawierającej skrobię), za sprawą naturalnych enzymów, wydobywane jest jak najwięcej wartościowych dla człowieka i jego mikroflory substancji.

Ponadto fermentacja prowadzona przez kultury mikroorganizmów z naturalnego zakwasu obniża zawartość glutenu w pieczywie. Do chleba domowej roboty można również dodać nasiona innych roślin, co dodatkowo wzbogaci go o nienasycone kwasy tłuszczowe i mikroelementy.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka