Naleśniki po koreańsku
Typowe dla kuchni orientalnej jest dodawanie dużej ilości różnych warzyw do każdego rodzaju dania, także do naleśników. Także owoce morza są popularne w krajach azjatyckich, zatem obecność krewetek w podanym przepisie nie dziwi.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 5 szalotek,
- 20 łodyg szczypiorku,
- 1 średnia marchew,
- 1 mały kabaczek,
- 15 g krewetek,
- 1 łyżka octu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka cukru.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 193,23 kcal |
Białka | 7,05 g |
Węglowodany | 34,58 g |
Tłuszcze | 3,72 g |
Błonnik | 1,58 g |
Przygotowanie:
W niedużej misce wymieszaj mąkę, roztrzepane jajka i olej i mieszaj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Marchew, kabaczka, szczypiorek i szalotki umyj, obierz i zetrzyj, po czym dodaj do ciasta. Krewetki pokrój jak najdrobniej i także dodaj. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na głębszej patelni na średnim ogniu rozgrzej tłuszcz. Wlej ok. 1/4 powstałego ciasta i rozprowadź drewnianą łopatką po patelni. Smaż na jednej stronie, dopóki ciasto naleśnikowe nie zacznie się rumienić i przekręć na drugą stronę. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, cukier i ocet. Nakładaj naleśniki na talerze i polewaj powstałym sosem.
Komentarz:
Używanie warzyw w potrawach podnosi ich wartości odżywcze, sprawia, że stają się one źródłem ważnych witamin i minerałów. Może dzięki temu Azjaci są tacy zdrowi?