Trwa ładowanie...

Naleśniki po koreańsku

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:31
Naleśniki po koreańsku
Naleśniki po koreańsku

Typowe dla kuchni orientalnej jest dodawanie dużej ilości różnych warzyw do każdego rodzaju dania, także do naleśników. Także owoce morza są popularne w krajach azjatyckich, zatem obecność krewetek w podanym przepisie nie dziwi.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 5 szalotek,
  • 20 łodyg szczypiorku,
  • 1 średnia marchew,
  • 1 mały kabaczek,
  • 15 g krewetek,
  • 1 łyżka octu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie193,23 kcal
Białka7,05 g
Węglowodany34,58 g
Tłuszcze3,72 g
Błonnik1,58 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

W niedużej misce wymieszaj mąkę, roztrzepane jajka i olej i mieszaj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Marchew, kabaczka, szczypiorek i szalotki umyj, obierz i zetrzyj, po czym dodaj do ciasta. Krewetki pokrój jak najdrobniej i także dodaj. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na głębszej patelni na średnim ogniu rozgrzej tłuszcz. Wlej ok. 1/4 powstałego ciasta i rozprowadź drewnianą łopatką po patelni. Smaż na jednej stronie, dopóki ciasto naleśnikowe nie zacznie się rumienić i przekręć na drugą stronę. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, cukier i ocet. Nakładaj naleśniki na talerze i polewaj powstałym sosem.

Komentarz:

Używanie warzyw w potrawach podnosi ich wartości odżywcze, sprawia, że stają się one źródłem ważnych witamin i minerałów. Może dzięki temu Azjaci są tacy zdrowi?

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze