3 z 5Składniki i przygotowanie
Składniki: 350 g obranego czosnku i 200 ml spirytusu.
Przygotowanie: Czosnek należy obrać i zetrzeć na tarce, następnie wsypać do słoika i zalać czystym spirytusem. Słoik należy szczelnie zakręcić, a nalewkę odstawić w ciemne, chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 10 dni.
Po upływie tego czasu płyn trzeba odcedzić i przelać do nowego słoika. Znowu zamknąć, postawić w chłodnym i ciemnym miejscu na następne 4 dni. Po tym czasie tybetańska nalewka czosnkowa jest gotowa do spożycia.
W czasie kuracji zaleca się picie kwaśnego produktu mlecznego , np. jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka – 50 ml na 1 kroplę nalewki.
Nieprzyjemny zapach czosnku można zneutralizować jedząc natkę pietruszki, skórkę pomarańczy, cytryny bądź jabłko.
Zobacz także: Oto 5 produktów żywnościowych dobrze wpływających na wzrok