Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn

Nalewka i sok z aronii - właściwości zdrowotne i przepisy

Nalewka z aronii ma intensywny, charakterystyczny smak i wiele właściwości prozdrowotnych
Nalewka z aronii ma intensywny, charakterystyczny smak i wiele właściwości prozdrowotnych (123rf)

Nalewka z aronii, zwana też aroniówką, jest doceniana przez smakoszy i koneserów nie tylko ze względu na intensywny, charakterystyczny smak, ale także z uwagi na prozdrowotne właściwości. Owoce aronii są doskonałe nie tylko do produkcji nalewek, ale też soków i innych przetworów, takich jak dżemy czy konfitury. Co to jest aronia i jakie ma właściwości zdrowotne? Jak można przygotować nalewkę i sok z aronii?

spis treści

1. Charakterystyka aronii

Aronia to niewymagająca kuzynka jarzębiny, a jej owoce mają pozytywny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. Początkowo aronia była uprawiana tylko w Ameryce Północnej i stamtąd przywędrowała na inne kontynenty.

Przyczynił się do tego Miczurin - rosyjski sadownik, który swoje życie poświęcił uprawie wielu gatunków roślin, adaptując je do różnych warunków przyrody.

Zobacz film: "Sonda: Jak przechowywać warzywa i owoce, aby zachowały świeżość jak najdłużej."

Aronia wspaniale rośnie i owocuje także w Polsce - nasz kraj jest potentatem w uprawie tych krzewów. Owoce te zbiera się wczesną jesienią. Wyglądem przypominają fioletowo-granatową jarzębinę, jednak smakiem nie są zbliżone do żadnego innego owocu, ponieważ są cierpkie i lekko kwaśne. Sposobem na poprawienie smaku owoców jest zamrożenie ich na co najmniej 24 godziny.

Aronia to superfood, czyli produkt zawierający wiele właściwości odżywczych i witamin. Jej działania nie zmienia obróbka termiczna, więc jest to owoc idealny na przetwory.

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!
Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się! [10 zdjęć]

Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią

zobacz galerię

2. Właściwości zdrowotne aronii

Aronia jest skarbnicą witaminy P. Pod tą nazwą kryje się grupa związków zwanych bioflawonoidami. To właśnie one odpowiadają za głęboki, intensywny kolor owoców. Dodatkowo wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Z kolei za cierpki, wyrazisty smak owoców aronii odpowiadają taniny, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne i antynowotworowe, ale w dużych ilościach mogą być toksyczne.

Aronia jest również źródłem witaminy C, B2, E oraz kwasu foliowego. W jej składzie znajdziemy też żelazo, wapń, miedź, bor, jod, mangan.

2.1. Ułatwia trawienie

Z leczniczych właściwości aronii skorzystają zwłaszcza osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego. Polecane są przy

  • przewlekłych bólach brzucha
  • wzdęciach
  • nudnościach
  • zaparciach

Sok z aronii sprawdzi się także w przypadku zespołu jelita drażliwego (IBS) - złagodzi przykre dolegliwości i ułatwi przemianę materii. Składniki antyoksydacyjne wspomagają usuwanie toksyn i wspierają pracę jelit. Dodatkowo aronia wspomaga pracę trzustki i wątroby.

2.2. Oczyszcza organizm z toksyn

Sok z aronii jest bardzo często stosowany w dietach detoksykujących. Usprawnia usuwanie toksyn z organizmu. Poza tym zapobiega gromadzeniu się metali ciężkich, pestycydów i herbicydów, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

2.3. Obniża poziom cholesterolu

Sok z aronii przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawarte w owocach aronii antocyjany i rutyna zapobiegają odkładaniu się w złogów cholesterolu w ścianach naczyń i hamują rozwój miażdżycy.

Po przetwory z aronii powinny sięgać również osoby zmagające się ze zbyt wysokim ciśnieniem.

2.4. Obniża poziom cukru

Aronia obniża również poziom cukru we krwi. Wspiera bowiem produkcję insuliny. Jest więc polecana cukrzykom.

2.5. Wspomaga pracę oczu

Aronia wspomaga także pracę oczu, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na zaćmę czy zwyrodnienie plamki żółtej.

Aronię powinny spożywać osoby, które długo pracują przed komputerem. Jej owoce niwelują skutki długotrwałego kontaktu z niebieskim światłem monitorów.

2.6. Zapobiega powstawaniu żylaków

Aronia wspiera także pracę układu krwionośnego. Reguluje przepuszczalność naczyń, zapobiegając powstawaniu zakrzepów i żylaków. Dodatkowo sok z aronii zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i wspiera pracę serca. Dzięki temu zapobiega takim chorobom, jak nadciśnienie, miażdżyca, zakrzepica.

2.7. Poprawia kondycję skóry

Aronia jest też bogata w silne przeciwutleniacze. Zwalczają one wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in. starzenie się skóry. Składniki zawarte w aronii przyczyniają się także poprawy kondycji włosów i paznokci. W związku z tym regularne picie soku z aronii i jedzenie tych pysznych owoców wspiera w walce o piękny wygląd.

Poza tym owoce aronii wykazują działanie przeciwnowotworowe i wspomagają odporność. Dlatego aronia jest polecana m.in. w leczeniu przeziębień i grypy.

Zobacz także:

3. Przepisy na nalewkę z aronii

Owoce aronii są idealne do wykonaniu wielu przetworów, a nalewka jest polecana przy wielu dolegliwościach. Warto wybrać jeden z przepisów na smaczny napój na bazie alkoholu i sprawdzić jak łatwe jest jego wykonanie.

3.1. Nalewka z aronii i miodu

Składniki:

  • 1 kilogram aronii,
  • 250 ml spirytusu,
  • 125 ml przegotowanej wody,
  • 6 czubatych łyżek miodu.

Przygotowanie:

Owoce myjemy, suszymy, przekładamy do pojemnika i mrozimy. Dzięki temu aronia staje się mniej cierpka i ma bardziej wyrazisty smak.

Zamrożone owoce wrzucamy do garnka i gotujemy przez pół godziny na wolnym ogniu. Następnie studzimy całość do 40-50 stopni, dodajemy miód i mieszamy.

Czekamy aż płyn zupełnie ostygnie, wlewamy spirytus, przegotowaną wodę, łączymy ze sobą składniki i przelewamy je do butelek. Naczynia odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

3.2. Nalewka z aronii, cynamonu i wanilii

Składniki:

  • 0,5 kg aronii,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 laska wanilii przekrojona wzdłuż,
  • 1 ziarno kardamonu,
  • 1/2 -2/3 szklanki cukru,
  • 0,4 l wódki,
  • 0,2 l spirytusu.

Przygotowanie:

Aronię myjemy, suszymy i wkładamy do dużego słoika. Naczynie musi być na tyle duże, aby po zalaniu alkoholem zostało około 1/4 wolnej przestrzeni.

Owoce zasypujemy cukrem, a słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w słoneczne miejsce na dwa dni. Co jakiś czas potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił.

Po dwóch dniach dodajemy laskę cynamonu, kardamon i laskę wanilii. Wlewamy także alkohol, dokładnie mieszamy, zakręcamy naczynie i odstawiamy w ciemne miejsce na 4-6 tygodni.

Pamiętamy, by co kilka dni poruszać słoikiem. Po upływie 4-6 tygodni przecedzamy płyn i przelewamy go do butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia po 2-6 miesiącach.

3.3. Nalewka z aronii, imbiru i kardamonu

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 litr wódki,
  • 1,5 laski wanilii,
  • ok. 3 cm kawałek imbiru,
  • 3 ziarna kardamonu.

Przygotowanie:

Aronię myjemy, osuszamy i przekładamy je do szklanego słoja. Dodajemy cukier, wanilię, imbir, kardamon, wlewamy wódkę i spirytus. Mieszamy dokładnie, zakręcamy i odstawiamy na 3 tygodnie w ciepłe miejsce.

Codziennie potrząsamy naczyniem, a po upływie 3 tygodni przecedzamy nalewkę i przelewamy ją do butelek. Można ją spożywać po 6 miesiącach.

3.4. Nalewka z aronii i goździków

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 800 gramów cukru,
  • 2 laski wanilii,
  • 1 litr wódki,
  • 5 goździków.

Przygotowanie:

Aronię myjemy i wkładamy do szklanego słoja, dodajemy wanilię i goździki. Zasypujemy wszystko równomiernie cukrem i zakręcamy naczynie.

Odstawiamy je na dwa dni w nasłonecznione miejsce, a raz dziennie potrząsamy słojem. Po dwóch dniach wlewamy wódkę, zakręcamy i trzymamy w tym samym miejscu co wcześniej przez dwa tygodnie.

Następnie odcedzamy nalewkę i przelewamy ją do butelki. Po upływie 6 miesięcy będzie gotowa do spożycia.

3.5. Nalewka z aronii i cytryny

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 20 dag liści aronii,
  • 1 litr wódki,
  • 1 duży cytryna,
  • 0,5 litra,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:

Cytrynę myjemy i zalewamy wrzątkiem. Kroimy skórkę w paseczki, a z miąższu wyciskamy sok i wkładamy do lodówki. Myjemy owoce i liście aronii.

Do garnka wkładamy owoce, liście, skórkę cytryny, zalewamy wodą i powoli gotujemy przez około godzinę. Przykrywamy naczynie i odstawiamy na 34 godziny. Przecedzamy całość przez gazę i zagotowujemy.

Dodajemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia kryształków. Wlewamy wódkę, spirytus i sok z cytryny. Czekamy aż płyn się ostudzi i przelewamy do butelek. Odstawiamy je na pół roku w ciemne, chłodne miejsce.

3.6. Nalewka z aronii i pomarańczy

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 i 1/4 kg cukru,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie:

Aronię myjemy, zalewamy litrem wody i gotujemy przez około 10 minut. Następnie przelewamy całość przez sito. Pomarańczę i cytrynę myjemy oraz polewamy wrzątkiem.

Ścieramy skórkę z cytrusów, a do wody zlanej z owoców aronii dodajemy cukier, startą skórkę oraz wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny.

Płyn ponownie doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Następnie filtrujemy go przez gazę lub bibułę, mieszamy ze spirytusem, przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum miesiąc.

4. Przepis na domowy sok z aronii

Soku z aronii nie trzeba kupować w sklepie czy aptece, można go zrobić samodzielnie w domu. Dzięki temu mamy pewność, że jest wolny od polepszaczy.

Do przygotowania soku z aronii potrzebujemy:

  • kilogram owoców z aronii
  • 300 gramów cukru
  • szklanka wody
  • cytryna

Owoce należy dokładnie umyć i rozgnieść. Najlepiej to zrobić mikserem albo tłuczkiem do ziemniaków. Umieść w garnku i dodaj resztę składników. Owoce należy gotować przez około 30 minut, a następnie przecedzić. Owoce można śmiało wykorzystać do stworzenia dżemu lub konfitur.

Odcedzoną wodę należy przelać do czystych, wyparzonych słoików, zamknąć i ustawić na głowach - dzięki temu same się zapasteryzują. Można też samemu dokonać pasteryzacji, gotując słoiki przez około 15 minut.

Tak przygotowany sok można pić codziennie, aby wzmocnić odporność organizmu. Dziennie można wypić około 50 mililitrów produktu. Sok z aronii polecany jest także kobietom w ciąży.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze