Nalewka z gruszek na spirytusie – właściwości, wskazania i przepis

Nalewka z gruszek to napój alkoholowy przygotowywany z dojrzałych owoców i wysokoprocentowego alkoholu. Trunek jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Można go pić nie tylko po to, by rozgrzać organizm, ale i by poprawić trawienie. Jak zrobić gruszkówkę? Dlaczego warto?

Nalewka z gruszek pomaga przy problemach z układem moczowymNalewka z gruszek pomaga przy problemach z układem moczowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest nalewka z gruszek?

Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka, to napój alkoholowy będący połączeniem wysokoprocentowego alkoholu, najczęściej spirytusu, z gruszkami. To owoc gruszy, niewielkiego drzewa z rodziny różowatych. Najbardziej znanym gatunkiem jest grusza pospolita.

Lecznicze właściwości gruszek wykorzystywano już wieki temu. Ich spożywanie zalecano przy różnych chorobach, zarówno infekcjach przebiegających z gorączką, jak i w dolegliwościach trawiennych, bólach głowy i migrenie, a także problemach z układem moczowym. Zalecano spożywanie ich na surowo, w naparach i nalewkach, które swą moc zawdzięczają nie tylko owocom, ale i obecności wysoko procentowego alkoholu.

Nalewka z gruszek – właściwości i wartości odżywcze

Wartości odżywcze nalewki z gruszek i właściwości prozdrowotne trunek zawdzięcza właściwościom owoców. Warto wiedzieć, że porcja 100 g gruszek dostarcza:

Benedyktynka - lecznicza nalewka

Gruszki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe (tak jak i sporządzana z nich nalewka). Wywierają efekt moczopędny. Uszczelniają naczynia krwionośne, zmniejszając tendencję do powstawania tak zwanych pajączków na skórze, wspierają gojenie się uszkodzeń skóry i trudno gojących się ran.

Wskazania i przeciwwskazania do picia nalewki z gruszek

Kiedy pić nalewkę z gruszek? Zarówno owoce, jak i robione z nich napoje alkoholowe, są polecane w chorobach nerek i pęcherza moczowego, schorzeniach związanych z układem krążenia, przy przeziębieniu i innych infekcjach wirusowych, problemach z trawieniem i wyziębieniem organizmu (trunek fantastycznie rozgrzewa organizm, chroni organizm przed przeziębieniem).

Aby móc odczuć dobroczynne właściwości nalewki z gruszek, trunek należy pić w niewielkich ilościach, pamiętając zarówno o zawartym w niej alkoholu, jak i kaloryczności. Przyjmuje się, że dziennie nie powinno się spożywać więcej niż 40 mililitrów.

Trzeba jednak wiedzieć, że istnieją przeciwwskazania do spożywania nalewki gruszkowej. Nie mogą jej konsumować:

Jak zrobić nalewkę z gruszek?

Jaki jest najprostszy przepis na nalewkę z gruszek na spirytusie? Wystarczy przygotować:

  • kilogram gruszek – koniecznie dojrzałych i soczystych,
  • litr spirytusu 70 proc. Trzeba pamiętać, by owoców nie zalewać czystym spirytusem (90 proc.), ponieważ alkohol zważy owoce,
  • 300 g cukru. Do nalewki można dodać także wanilię czy goździki.

Gruszki umyj, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. To konieczne. Nalewkę z gruszek przygotowuje się z owoców wraz ze skórkami, bez gniazd nasiennych. Ma to związek z tym, że pestki owoców zawierają amigdalinę (to związek, który przekształca się do toksycznych cyjanków). Ponieważ nasiona są otoczone wyłącznie cienką skórką, substancja może przeniknąć do trunku.

Kawałki gruszek włóż do dużego słoika (do 3/4 wysokości). Zalej je spirytusem. Zamknij słój, odstaw na kilka miesięcy (od 3 do 6).

Zlej płyn znad owoców. Wsyp cukier. Pozostaw na tydzień, co jakiś czas wstrząsając słojem. Odciśnij syrop z owoców, połącz go z alkoholem, odstaw na 3 dni. Przefiltruj nalewkę i przelej do butelek. Pozostaw na pół roku.

Nalewki powinny leżakować co najmniej kilka miesięcy. Im dłużej dojrzewają, tym są lepsze w smaku. Osoby niecierpliwe mogą wypróbować szybki przepis na nalewkę z gruszek na wódce i spirytusie z miodem. Warto pamiętać, że nie należy zalewać owoców zbyt słabą wódką, która nie wydobędzie z nich pełnego smaku i aromatu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka