Nalewka z miłorzębu japońskiego – na co pomaga i jak ją zrobić?
Nalewka z miłorzębu japońskiego to produkt o wielu właściwościach prozdrowotnych. Stosuje się ją przede wszystkim przy zaburzeniach krążenia krwi, problemach z koncentracją i pamięcią, ale nie tylko. Jakie są inne wskazania? Na czym polega działanie mikstury i jak ją spożywać, by wyszła na zdrowie?
1. Co to jest nalewka z miłorzębu japońskiego?
Nalewka z miłorzębu japońskiego to produkt przygotowany na bazie Ginkgo biloba. To miłorząb dwuklapowy, długowieczne drzewo, które może żyć nawet 4 tysiące lat.
W Chinach, skąd pochodzi (to gatunek endemiczny, zasiedlający pierwotnie południowo-wschodnie obszary Chin) i Japonii, z której przybył do Europy (stąd jego nazwa miłorząb japoński), uznaje się go roślinę zapewniającą długowieczność.
Ginkgo biloba jest wyjątkowe pod wieloma względami. To roślina obfitująca w substancje czynne, od wieków wykorzystywana w medycynie.
Jest również oryginalną ozdobą ogrodów i parków. Należy do niewielkiego grona przedstawicieli nagonasiennych, które mają liście, a nie igły.
2. Właściwości nalewki z miłorzębu japońskiego
Liście Ginkgo biloba zawierają kilkadziesiąt substancji aktywnych, które wykazują właściwości prozdrowotne. To między innymi:
- laktony terpenowe, takie jak bilobalidy i ginkgolidy, które odpowiadają za korzystny wpływ miłorzębu na parametry krwi. Szczególnie cenną substancją jest ginkgolid B zapobiegający nadmiernej agregacji płytek krwi, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu zakrzepów. Substancje działają także przeciwzapalnie i ochronnie na komórki mózgowe,
- flawonoidy, takie jak glikozydy kwercetyny, kemferolu i izoramnetyny. To substancje o właściwościach przeciwutleniających. Nie tylko likwidują wolne rodniki, które odpowiadają za uszkodzenia struktur komórkowych oraz przyspieszenie procesów starzenia, ale i hamują proces peroksydacji lipidów. Posiadają również właściwości cytoprotekcyjne oraz przeciwzapalne,
- fitosterole,
- kwercetyna,
- kwasy fenolowe,
- witaminy C i E,
- selen,
- olejek kamforowy,
- glukoza.
3. Jak działa nalewka z miłorzębu japońskiego?
Substancje aktywne, które zawiera miłorząb japoński sprawiają, że wytwarzana z niego nalewka:
- pozytywnie wpływa na układ krwionośny,
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
- dotlenia mózg i cały organizm,
- pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu,
- dobrze wpływa na pamięć, koncentrację i procesy umysłowe,
- niweluje zmęczenie,
- pomaga złagodzić szumy w uszach oraz zawroty głowy,
- wspiera metabolizm tkankowy i hamuje zmiany morfologiczne związane ze starzeniem się mitochondriów,
- łagodzi objawy artretyzmu,
- tonuje objawów menopauzy,
- pomaga w walce z cukrzycą typu 2,
- zmniejsza ryzyko nowotworów,
- obniża lepkość krwi, co poprawia jej przepływ przez różne narządy,
- poprawia kondycję skóry, zwłaszcza naczynkowej oraz z cellulitem. Spowalnia starzenie się skóry. Mówi się, że to preparat na „wieczną młodość”.
4. Wskazania i przeciwwskazania
Miłorząb w formie nalewek, herbatek oraz naparów, a także w postaci tabletek lub kapsułek jest szczególnie polecany osobom:
- w podeszłym wieku,
- z oznakami demencji czy osłabienia pamięci,
- którym zależy na wzmocnieniu pracy umysłu, pamięci oraz poprawie samopoczucia,
- z zaburzeniami krążenia krwi, zwłaszcza w obrębie kończyn,
- które mają problemy z szumami w uszach,
- zmagają się z zaburzeniami równowagi.
Suplementów, które zawierają wyciąg z miłorzębu, nie powinny stosować:
- kobiety w ciąży i karmiące piersią (ponieważ w miłorzębie japońskim obecne są również kwasy ginkgolowe. To substancje o działaniu alergizującym, mutagennym i neurotoksycznym),
- osoby przyjmujące leki przeciwpłytkowe i przeciwzakrzepowe.
Ponieważ ekstrakt z miłorzębu może wchodzić w reakcję z innymi lekami, przed jego zażywaniem należy skonsultować się z lekarzem.
5. Jak zrobić nalewkę z miłorzębu japońskiego?
Aby przygotować nalewkę z miłorzębu, należy kupić gotowy susz z miłorzębu. Można również liście zebrać samodzielnie.
Najlepsze są żółte liście, kiedy opadają z drzewa, wtedy bowiem zawarte w nich aktywne składniki są najbardziej wartościowe. Dobrze, by drzewo rosło z daleka od zanieczyszczeń.
Surowiec należy wsypać do słoika i zalać spirytusem, a zakręcony słoik odstawić w ciemne miejsce. Po kilku tygodniach mikstura powinna mieć żółtawy odcień.
Gdy tak się stanie, jest gotowa. Wówczas trzeba ją przecedzić, można także rozcieńczyć. W celach zdrowotnych wystarczy spożywać łyżeczkę nalewki przed snem.