Trwa ładowanie...

Nalewka z miłorzębu japońskiego – na co pomaga i jak ją zrobić?

Avatar placeholder
21.09.2022 13:01
Nalewka z miłorzębu japońskiego ma wiele właściwości prozdrowotnych.
Nalewka z miłorzębu japońskiego ma wiele właściwości prozdrowotnych. (adobestock)

Nalewka z miłorzębu japońskiego to produkt o wielu właściwościach prozdrowotnych. Stosuje się ją przede wszystkim przy zaburzeniach krążenia krwi, problemach z koncentracją i pamięcią, ale nie tylko. Jakie są inne wskazania? Na czym polega działanie mikstury i jak ją spożywać, by wyszła na zdrowie?

spis treści

1. Co to jest nalewka z miłorzębu japońskiego?

Nalewka z miłorzębu japońskiego to produkt przygotowany na bazie Ginkgo biloba. To miłorząb dwuklapowy, długowieczne drzewo, które może żyć nawet 4 tysiące lat.

W Chinach, skąd pochodzi (to gatunek endemiczny, zasiedlający pierwotnie południowo-wschodnie obszary Chin) i Japonii, z której przybył do Europy (stąd jego nazwa miłorząb japoński), uznaje się go roślinę zapewniającą długowieczność.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Ginkgo biloba jest wyjątkowe pod wieloma względami. To roślina obfitująca w substancje czynne, od wieków wykorzystywana w medycynie.

Jest również oryginalną ozdobą ogrodów i parków. Należy do niewielkiego grona przedstawicieli nagonasiennych, które mają liście, a nie igły.

2. Właściwości nalewki z miłorzębu japońskiego

Liście Ginkgo biloba zawierają kilkadziesiąt substancji aktywnych, które wykazują właściwości prozdrowotne. To między innymi:

  • laktony terpenowe, takie jak bilobalidy i ginkgolidy, które odpowiadają za korzystny wpływ miłorzębu na parametry krwi. Szczególnie cenną substancją jest ginkgolid B zapobiegający nadmiernej agregacji płytek krwi, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu zakrzepów. Substancje działają także przeciwzapalnie i ochronnie na komórki mózgowe,
  • flawonoidy, takie jak glikozydy kwercetyny, kemferolu i izoramnetyny. To substancje o właściwościach przeciwutleniających. Nie tylko likwidują wolne rodniki, które odpowiadają za uszkodzenia struktur komórkowych oraz przyspieszenie procesów starzenia, ale i hamują proces peroksydacji lipidów. Posiadają również właściwości cytoprotekcyjne oraz przeciwzapalne,
  • fitosterole,
  • kwercetyna,
  • kwasy fenolowe,
  • witaminy C i E,
  • selen,
  • olejek kamforowy,
  • glukoza.

3. Jak działa nalewka z miłorzębu japońskiego?

Substancje aktywne, które zawiera miłorząb japoński sprawiają, że wytwarzana z niego nalewka:

  • pozytywnie wpływa na układ krwionośny,
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
  • dotlenia mózg i cały organizm,
  • pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu,
  • dobrze wpływa na pamięć, koncentrację i procesy umysłowe,
  • niweluje zmęczenie,
  • pomaga złagodzić szumy w uszach oraz zawroty głowy,
  • wspiera metabolizm tkankowy i hamuje zmiany morfologiczne związane ze starzeniem się mitochondriów,
  • łagodzi objawy artretyzmu,
  • tonuje objawów menopauzy,
  • pomaga w walce z cukrzycą typu 2,
  • zmniejsza ryzyko nowotworów,
  • obniża lepkość krwi, co poprawia jej przepływ przez różne narządy,
  • poprawia kondycję skóry, zwłaszcza naczynkowej oraz z cellulitem. Spowalnia starzenie się skóry. Mówi się, że to preparat na „wieczną młodość”.

4. Wskazania i przeciwwskazania

Miłorząb w formie nalewek, herbatek oraz naparów, a także w postaci tabletek lub kapsułek jest szczególnie polecany osobom:

  • w podeszłym wieku,
  • z oznakami demencji czy osłabienia pamięci,
  • którym zależy na wzmocnieniu pracy umysłu, pamięci oraz poprawie samopoczucia,
  • z zaburzeniami krążenia krwi, zwłaszcza w obrębie kończyn,
  • które mają problemy z szumami w uszach,
  • zmagają się z zaburzeniami równowagi.

Suplementów, które zawierają wyciąg z miłorzębu, nie powinny stosować:

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią (ponieważ w miłorzębie japońskim obecne są również kwasy ginkgolowe. To substancje o działaniu alergizującym, mutagennym i neurotoksycznym),
  • osoby przyjmujące leki przeciwpłytkowe i przeciwzakrzepowe.

Ponieważ ekstrakt z miłorzębu może wchodzić w reakcję z innymi lekami, przed jego zażywaniem należy skonsultować się z lekarzem.

5. Jak zrobić nalewkę z miłorzębu japońskiego?

Aby przygotować nalewkę z miłorzębu, należy kupić gotowy susz z miłorzębu. Można również liście zebrać samodzielnie.

Najlepsze są żółte liście, kiedy opadają z drzewa, wtedy bowiem zawarte w nich aktywne składniki są najbardziej wartościowe. Dobrze, by drzewo rosło z daleka od zanieczyszczeń.

Surowiec należy wsypać do słoika i zalać spirytusem, a zakręcony słoik odstawić w ciemne miejsce. Po kilku tygodniach mikstura powinna mieć żółtawy odcień.

Gdy tak się stanie, jest gotowa. Wówczas trzeba ją przecedzić, można także rozcieńczyć. W celach zdrowotnych wystarczy spożywać łyżeczkę nalewki przed snem.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze