Nalewka ze śliwek naturalnym zabójcą wirusów. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie
W sezonie jesienno-zimowym nasza odporność znacząco spada. Szybciej i łatwiej łapiemy różnego rodzaju infekcje. Aby wzmocnić nasz organizm i nie dać się wirusom, warto wypróbować stary sprawdzony przepis na śliwkowe krople.
1. Nalewka ze śliwek
Śliwki to jedne z najzdrowszych owoców. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają rozwojowi cukrzycy, nadwagi i otyłości. Zmniejszają też ryzyko osteoporozy. Są doskonałym źródłem błonnika, który pomaga oczyścić jelita z toksyn. Jak wiadomo, jelita są w dużej mierze odpowiedzialne za odporność. Śliwki zawierają także polifenole, które słyną z antyoksydacyjnych właściwości. Dzięki nim nasz organizm jest chroniony przed rozwojem wielu chorób, w tym schorzeń układu krążenia czy nowotworów.
Aby przygotować wzmacniające krople według starej receptury, będziesz potrzebować: pół kilograma cukru, pół kilograma śliwek bez pestek oraz pół litra mocnego alkoholu (ok. 70-procentowego).
Wystarczy połączyć ze sobą alkohol i śliwki w szklanym naczyniu, a następnie odstawić w chłodne i ciemne miejsce na przynajmniej 6 tygodni. Po upływie tego czasu dodajemy cukier, a miksturę ponownie odstawiamy na 6 tygodni. Następnie przecedzamy eliksir i przelewamy do szklanych buteleczek z zakraplaczem. Aby skorzystać z mocy drzemiącej w naszej miksturze, należy dodawać kilka kropel syropu do herbaty.
Gdy ten sam przepis przygotujesz bez wykorzystania cukru, po 6 tygodniach od połączenia śliwek z alkoholem uzyskasz serum do nacierania bolących stawów i mięśni.