Nasiona i pestki, które chronią przed rakiem (WIDEO)
Spożywając owoce zazwyczaj wyrzucamy znajdujące się w nich pestki. Okazuje się, że jest to błąd. W niektórych nasionach i pestkach owoców znajdują się substancje, które pomagają w walce z nowotworami. Na jakie nasiona powinniśmy zwrócić uwagę?
Nasiona i pestki, które chronią przed rakiem. Niektóre rośliny to naturalne źródło substancji o działaniu przeciwnowotworowym, uzupełnienie nimi terapii nie przyniesie skutków ubocznych, a może pomóc w walce z rakiem.
Które nasiona i pestki warto włączyć do diety? Pestki jabłka zawierają w sobie związki zwane fitochemikaliami, naukowcy wykazali w badaniach ich skuteczność w walce z komórkami nowotworowymi.
Pestki jabłka wspomagają walkę z rakiem jelita grubego, żołądka, płuc, prostaty, piersi i trzustki. Pestki moreli za gorzki smak i aromat pestek odpowiada amigdalina, znana jako witamina B17, która jest silnym przeciwutleniaczem.
Badania pokazują, że to doskonała broń w walce z nowotworami układu pokarmowego. Pestki z moreli warto rozgnieść w moździerzu, dzięki czemu pozbędziemy się twardej skorupki.
Aby zneutralizować gorzki smak dodaj odrobinę nasion lnu, gałki muszkatołowej lub wiórków kokosowych. O właściwościach nowotworowych oleju z lnu zdecyduje wysoka zawartość lignanów.
Nasiona lnu zapobiegają i leczą raka związanego z gruczołem krokowym, piersiami, płucami i okrężnicy. Ekstrakt z pestek winogron to bogate źródło przeciwutleniacze, flawonoidów i składnika aktywnego, znanego pod nazwą b2g2. Udowodniono, że nasiona winogron wspomagają leczenie raka skóry, jelita żołądka, a także nowotworów krwi.
Sprawdź inne wideo na temat nawyków żywieniowych:
Wypełnij ankietę i podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami na temat opieki nad noworodkiem!