4 z 6Nasiona chia
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej uznawane są za superfood.
Są idealnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nasiona zawierają też dużo błonnika, białka, wapnia, manganu, magnezu i fosforu.
Zawarty w nasionach kwas ALA (alfa-linolenowy) zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Według badań opublikowanych na łamach ''Journal of Molecular Biochemistry'' kwas ten indukuje śmierć komórkową pewnych linii komórkowych odpowiedzialnych za rozwój raka piersi i szyjki macicy. Co ciekawe, nie uszkadza zdrowych komórek.
Na nasiona chia muszą uważać mężczyźni. Badania wykazuję, że nadmierne spożywanie tych nasion może nieznacznie zwiększać ryzyko wystąpienia raka prostaty.
Zobacz też: Dentysta wie, czy masz stresujące życie. Bliscy też mogą to "poczuć"