Nasze babcie traktowały jak lek. Dziś uważana za odpad

Serwatka niegdyś stanowiła prozdrowotny napój, który gasił pragnienie, świetnie nawadniał, a jako źródło białka i kluczowych aminokwasów - odżywiał organizm i chronił skórę przed zmarszczkami. Dziś niestety traktujemy ją jak odpad, zapominając o jej cennych właściwościach.

Napój zdrowszy od maślanki i kefiru. Babciny eliksir zdrowia i młodościNapój zdrowszy od maślanki i kefiru. Babciny eliksir zdrowia i młodości
Źródło zdjęć: © Getty Images

Serwatka. Niewiele kalorii, mnóstwo białka i witamin

Serwatka, mętny, biały lub żółtawy płyn, to w rzeczywistości produkt uboczny powstający w trakcie wytwarzania sera.

Po dodaniu do mleka krowiego, koziego czy owczego kwasu mlekowego, podpuszczki lub pod wpływem temperatury ok. 65 stopni, z płynu zaczynają wytrącać się "skrzepy", czyli kawałki sera. Pozostały w naczyniu płyn to właśnie drogocenna serwatka.

Jej przydatność do spożycia jest krótka, dlatego też coraz częściej możemy spotkać się z białkiem serwatkowym, powstałym w procesie odparowania wody. Z jej dobrodziejstw korzystają szczególnie sportowcy, bo produkt w proszku to źródło łatwo przyswajalnego białka.

Zdrowotne właściwości serwatki

Serwatka to źródło białka, witamin i minerałów
Serwatka to źródło białka, witamin i minerałów © Getty Images

A świeża serwatka? To napój, który świetnie nawadnia, a przy tym jest niskokaloryczny. W 100 ml znajduje się zaledwie 25 kcal, dla porównania maślanka ma 40 kcal w 100 ml, a kefir - 50 kcal. Serwatka zawiera niewielkie ilości węglowodanów i jeszcze mniej tłuszczu, a przy tym stanowi bogactwo wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B. Zawiera też kluczowy dla zdrowego serca i układu nerwowego magnez oraz niezbędny dla odporności, ale też zdrowych włosów, skóry i paznokci cynk.

Na trawienie, zdrowe serce i ochronę przed rakiem

Jako źródło białka odżywia, ale pita regularnie serwatka wspiera także pracę układu pokarmowego, usprawniając trawienie i zapobiegając zaparciom. Obecne w niej aminokwasy zapewniają właściwy poziom lipidowy, a nawet mogą chronić przed nadciśnieniem.

Wreszcie występujące w serwatce białka stymulują pracę wątroby i trzustki, a także pęcherzyka żółciowego. Część z nich wykazuje również działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu blokują rozwój wolnych rodników. W ten sposób serwatka może mieć działanie przeciwstarzeniowe, ale przede wszystkim zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów.

Niektóre z badań nad serwatką wskazują również na jej użyteczność w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu B, zmniejszaniu ryzyka rozwoju choroby wieńcowej czy osteoporozy. Inne sugerują, że serwatka może także obniżać poziom kortyzolu, hormonu stresu.

O tym, że jest to napój prozdrowotny, wiedziały już nasze babcie, które nie pozwalały sobie na wylewanie płynu pozostałego po zrobieniu sera, traktując ją niekiedy jak lek. Serwatką nie tylko łagodziły głód i gasiły pragnienie, ale też wykorzystywały płyn do leczenia oparzeń i podrażnień skóry.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka