3 z 7Ryby
Drugie, po mięsie, najlepsze źródło koenzymu Q10. Substancja znajduje się przede wszystkim w tłustych gatunkach, czyli w tuńczyku, łososiu oraz makreli.
Niestety, przeciętny Polak zjada w przeciągu roku ok. 7-8 kg ryb. To bardzo mało. Dietetycy przypominają, że ryby powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Pamiętajmy, że są bogate w źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wpływają korzystnie na układ krążenia. Chronią przed miażdżycą, obniżają krzepliwość i ciśnienie krwi, a także przywracają właściwe stężenie cholesterolu. Ponadto kwasy te zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów. Uspokajają (wspomagają układ nerwowy) i zwiększają produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Sprawdź koniecznie: Jak pomóc sobie w przypadku alergii na ryby?