Naturalny "spalacz" tłuszczu. Pij jeden kieliszek rano, drugi wieczorem
Choć nie ma cudownych leków ani suplementów diety, które jak za dotknięciem magicznej różdżki usuną zbędne kilogramy i zlikwidują boczki, to można się wspomagać naturalnymi metodami. Wystarczy kilka przypraw, cytryna i kilka minut wolnego czasu.
1. Miej zawsze pod ręką. Wspomagają odchudzanie
Istnieje szereg roślinnych związków, które mogą przyspieszać metabolizm, wspomagać oczyszczanie organizmu z toksyn, a także ułatwiających spalanie tłuszczu. Należą do nich m.in.:
- cynamon,
- ostre papryczki,
- cytryna,
- imbir,
- kardamon,
- czosnek,
- czarny pieprz,
- kurkuma,
- kozieradka.
Cynamon, najbardziej powszechna i popularna na całym świecie przyprawa, to źródło przeciwutleniaczy i związków o działaniu przeciwzapalnym. Dodatkowo może wspomagać proces odchudzania z uwagi na działanie hamujące uczucie głodu, a także zdolność do poprawiania wrażliwości tkanek na insulinę. Z kolei pieprz cayenne czy ostre papryczki chili zawierają kapsaicynę, substancję, która odpowiada za pikantny smak przypraw.
Kapsaicyna również hamuje uczucie głodu, a dodatkowo utrudnia odkładanie się cholesterolu w tętnicach. Ma też działanie termogeniczne, co oznacza, że wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Niektóre badania wskazują, że dodanie do posiłku jednego grama pieprzu cayenne może znacząco podnieść temperaturę ciała i pomóc w spalaniu kalorii. Podobnie działa również czosnek i kurkuma, które dodatkowo wspierają proces trawienia, odtruwania organizmu i wreszcie mają działanie stymulujące układ odpornościowy.
Żeby zauważyć działanie przypraw, warto włączać je do codziennej diety, ale dodatkowym wspomagaczem może być kilkuskładnikowy syrop. Jego wykonanie trwa kilka chwil i nie nastręcza żadnych trudności, a efekt może być zauważalny w krótkim czasie.
2. 50 ml dwa razy dziennie. Syrop na odchudzanie
Syrop opiera się na składnikach takich jak cytryna, pieprz, imbir i cynamon – większość z nich każdy z nas ma w swojej kuchni. Do tego ma przyjemny smak i może pomóc także osobom, które często borykają się z niestrawnością po posiłku. Dla efektywnego działania warto pić dwa kieliszki dziennie o pojemności 50 ml – rano i wieczorem. Mogą po nią sięgać także osoby, które w sezonie infekcyjnym borykają się z obniżoną odpornością.
Składniki:
- kawałek korzenia imbiru wielkości około pięciu centymetrów,
- 1-2 cytryny,
- 1 laska cynamonu,
- 0,5 łyżeczki cynamonu sproszkowanego,
- szczypta pieprzu cayenne lub sproszkowanej ostrej papryki chili.
Wykonanie:
Cytrynę należy dokładnie umyć i obrać ze skórki, a następnie wycisnąć z niej sok. Skórkę z cytryny drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do niewielkiego rondla dodać skórkę z cytryny, imbir, laskę cynamonu oraz pieprz cayenne i cynamon w proszku, a następnie zalać niewielką ilością wody. Miksturę zagotować i odstawić, a gdy nieco przestygnie, dodać sok z cytryny. Przecedzić syrop przez sitko i przelać do butelki. Przechowywać w lodowce i pić dwa razy dziennie, najlepiej po posiłku.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl