Naturalny spalacz tłuszczu. Pij przed snem, a "boczki" będą znikać
Jaki jest najlepszy sposób, by ekspresowo pozbyć się niechcianych kilogramów, zanim lato się skończy? To przede wszystkim ruch i deficyt kaloryczny, ale jest coś jeszcze. Ten sposób to naturalny spalacz tłuszczu. Wystarczy pić codziennie przed snem, a na efekty długo nie trzeba będzie czekać.
1. Dodaj do szklanki i zalej wrzątkiem
Żaden napój ani suplement diety nie sprawi, że niechciane kilogramy znikną. Najważniejszy jest deficyt kaloryczny, czyli spożywanie mniejszej ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Bardzo ważny jest też ruch, a w kontekście zdrowia dieta oraz odpowiednie nawodnienie organizmu.
Proces odchudzania można jednak wspomóc. Do naturalnych spalaczy tłuszczu zalicza się m.in. zieloną herbatę, która z uwagi na mnogość aktywnych bioskładników, jak katechiny czy kofeina, hamuje też stany zapalne i może chronić przed rozwojem chorób przewlekłych. Do takich należy też czerwona herbata, ale też pieprz cayenne czy papryczki chilli i imbir, które nasilają termogenezę.
2. Spalają tłuszcz i wspierają trawienie
Spalaczem tłuszczu jest również cynamon. Wystarczy jedną płaskę łyżeczkę przyprawy zalać ok. 250 ml wrzącej wody i odstawić na około 30 minut, a następnie wypić. Taka herbatka z cynamonu gasi pragnienie, ale też hamuje łaknienie, więc zapobiega podjadaniu. Do tego przyspiesza metabolizm, może też wpłynąć pozytywnie na trawienie tłuszczów.
Herbatkę z cynamonu można pić naprzemiennie z naparem z innej przyprawy - kozieradki. W nasionach przyprawy znajduje się galaktomannan, rodzaj rozpuszczalnego błonnika. Jest idealny dla osób na diecie, bo wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu.
Kozieradka sprawdzi się także po zbyt obfitym posiłku - napar z nasion łagodzi wzdęcia i niestrawność, przyspiesza trawienie. Kleik z kozieradki stymuluje wydzielanie soków trawiennych, może też wspomóc pasaż pokarmu przez jelita.
Niektóre badania sugerują, że korzyści z włączenia do codziennej rutyny kozieradki, jest znacznie więcej. Badacze odkryli, że związki obecne w kozieradce mogą normalizować poziom glukozy we krwi. Dodatkowo kozieradka może obniżać stężenie cholesterolu, a nawet hamować rozwój komórek nowotworowych. Opublikowane w tym roku badanie na łamach Journal of Food Science wskazuje również, że kozieradka może wpływać pozytywnie na mikrobiotę jelitową.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl