Trwa ładowanie...

Ma destrukcyjny wpływ na mózg. W tych rybach znajdziesz najwięcej rtęci

Niektóre gatunki ryb mogą zawierać rtęć. Nadmierne spożycie pierwiastka zwiększa ryzyko demencji
Niektóre gatunki ryb mogą zawierać rtęć. Nadmierne spożycie pierwiastka zwiększa ryzyko demencji (Getty Images)

Ryby są nazywane "pokarmem dla mózgu" ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3. Ich regularne spożywanie poprawia pamięć i koncentrację. Naukowcy wskazują jednak, że nie wszystkie gatunki ryb są równie zdrowe. Niektóre z nich zawierają pierwiastek szkodliwy dla ludzkiego organizmu. W któych rybach znajdziemy najwięcej rtęci?

spis treści

1. Rtęć w rybach - czy są powody do obaw?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla, że nawet niewielka ilość rtęci może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jednym z negatywnych skutków wpływ rtęci na zdrowie są zaburzenia pamięci. Jedno z przeprowadzonych badań wykazało, że obecność rtęci w diecie może mieć związek z rozwojem demencji.

Do objawów demencji zaliczamy:

Zobacz film: "Czy tuńczyk ma w sobie rtęć?"
Najwięcej rtęci zawierają miecznik, rekin i makrela królewska
Najwięcej rtęci zawierają miecznik, rekin i makrela królewska (Getty Images)

Naukowcy przypominają, że rtęć występuje w glebie, wodzie i powietrzu, ale małe ilości tego pierwiastka nie stanowią zagrożenia. - Poziom rtęci w rybach i skorupiakach zależy od źródeł pokarmu tych gatunków, długości ich życia i tego, jak wysoko znajdują się w łańcuchu pokarmowym - wyjaśnia Malina Malkani, dietetyczka i autorka publikacji o szkodliwości rtęci.

Problem może pojawić się w przypadku osób, które regularnie i w dużych ilościach sięgają po produkty z dużą zawartością rtęci, w tym niektóre ryby i skorupiaki.

- Rtęć jest neurotoksyną, która może być potencjalną przyczyną pogorszenia funkcji poznawczych u narażonych na nią ludzi, więc możliwe jest, że spożywanie ryb bogatych w rtęć może przyczynić się do demencji - wyjaśnia cytowany przez "Express.co.uk" Hussain Abdeh, specjalista w dziedzinie farmacji z Medicine Direct i dodaje, że chodzi wyłącznie o przypadki dużego i regularnego spożywania ryb o wysokiej zawartości rtęci.

- Ważne jest, by zapoznać się z rodzajami ryb o wysokiej zawartości rtęci, aby uniknąć ich nadmiernej konsumpcji - zaznacza Abdeh.

2. Obecność rtęci w diecie

Na łamach "Complementary Therapies in Medicine" opisano przypadek 91-latka z chorobą Alzheimera. Naukowcy analizowali związek choroby z dietą pacjenta. Do tej pory wpływ rtęci na rozwój choroby Alzheimera nie został jednoznacznie potwierdzony.

Część ekspertów, jak np. Dale Bredesen - amerykański lekarz i autor książki "Wygraj z Alzheimerem" sugeruje, że to może być jedna z przyczyn choroby. Specjalista podkreśla, że poziom rtęci jest wyższy w mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera. Ekspert opisał szereg przypadków, które wiąże właśnie ze spożyciem przez chorych nadmiernej ilości ryb z dużą zawartością rtęci.

3. Które ryby zawierają najwięcej rtęci?

Eksperci tłumaczą, że na szczęście ryby, po które najczęściej sięgają konsumenci, nie zawierają wysokiej zawartości rtęci. - W związku z tym ich spożycie jest wręcz wskazane. Ryby są źródłem białka i zawierają kwasy omega-3, które są nieocenione dla naszego zdrowia i uważa się, że przeciwdziałają procesom demencji - przypomina Abdeh. - Natomiast ryby o wysokiej zawartości rtęci są zazwyczaj drapieżnikami słonowodnymi, takimi jak miecznik, rekin i makrela królewska - dodaje specjalista.

Ryby, które zawierają największe ilości rtęci:

  • większe gatunki tuńczyka,
  • rekin,
  • miecznik,
  • marlin,
  • makrela królewska,
  • ryba maślana,
  • okoń,
  • węgorz,
  • płoć.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze