W tych rybach jest najwięcej trującej rtęci. Lepiej ich unikać
Ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, żelazo czy witamina D. Są jednak takie ryby, których lepiej unikać, ponieważ zawierają rtęć, której spożycie skutkuje zatruciem. W jakich rybach znajduje się najwięcej rtęci?
1. Ryby źródłem wielu witamin i mikroelementów
Największą zaletą ryb są kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu. Duże ilości kwasów omega-3 znajdziemy m.in. w łososiu, makreli, anchois, sardynkach i śledziu. Ryby są też źródłem białka, wapnia, żelaza, witaminy D i innych składników odżywczych, dlatego zaleca się spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu.
Niektóre ryby mogą jednak zawierać rtęć - szkodliwą toksynę, której lepiej unikać. Spożycie rtęci może być toksyczne, zwłaszcza w dużych dawkach. Wyróżnia się dwa rodzaje rtęci: metylortęć oraz rtęć metaliczną.
Właśnie tę pierwszą można znaleźć w rybach i owocach morza. Druga znajduje się m.in. w termometrach, pestycydach, fungicydach i konserwantach. Obie są szkodliwe dla zdrowia.
2. Ryby o wysokiej zawartości rtęci
Najwięcej rtęci znajduje się w rybach z Morza Śródziemnego oraz oceanów. Te ryby to:
- większe gatunki tuńczyka,
- rekin,
- miecznik,
- marlin,
- makrela królewska.
Z ryb dostępnych w Polsce, najwięcej rtęci zawiera:
- ryba maślana,
- okoń,
- węgorz,
- płoć.
Eksperci podkreślają, że zatrucie rtęcią po spożyciu ryb i owoców morza rzadko powoduje poważny uszczerbek na zdrowiu czy śmierć, ale mimo wszystko spożywanie nawet niskich dawek rtęci może zaburzać pracę serca, mózgu i innych części ciała. Korzyści ze spożywania ryb w dalszym ciągu przeważają nad stratami. Kluczowe jest to, aby wybierać zdrowe ryby ze sprawdzonych źródeł.
3. Objawy zatrucia rtęcią
Według Światowej Organizacji Zdrowia najczęstsze objawy zatrucia rtęcią to:
- problemy z pamięcią,
- drgawki,
- lęk,
- drażliwość,
- depresja,
- bezsenność,
- bóle głowy,
- utrata wzroku,
- upośledzona mowa,
- osłabienie mięśni,
- mocznica.
Ponadto mogą wystąpić:
- gwałtowne wymioty z większą lub mniejszą domieszką krwi,
- pieczenie w jamie ustnej i przełyku,
- ślinotok,
- bóle brzucha,
- obfite, krwawe biegunki,
- odwodnienie, wstrząs i niewydolność krążenia
- pobudliwość
- problemy z połykaniem,
- kłopoty z koordynacją ruchów.
Osobami, które powinny unikać ryb z podwyższoną ilością rtęci, są przede wszystkim kobiety w ciąży. Zatrucie dużą dawką rtęci podczas ciąży może spowodować obumarcie płodu, wady rozwojowe twarzoczaszki, wady cewy nerwowej, uszkodzenie mózgu i dziecięce porażenie mózgowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl