Trwa ładowanie...

W tych rybach jest najwięcej trującej rtęci. Lepiej ich unikać

W tych rybach jest najwięcej trującej rtęci. Lepiej ich unikać
W tych rybach jest najwięcej trującej rtęci. Lepiej ich unikać (Getty Images)

Ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, żelazo czy witamina D. Są jednak takie ryby, których lepiej unikać, ponieważ zawierają rtęć, której spożycie skutkuje zatruciem. W jakich rybach znajduje się najwięcej rtęci?

spis treści

1. Ryby źródłem wielu witamin i mikroelementów

Największą zaletą ryb są kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu. Duże ilości kwasów omega-3 znajdziemy m.in. w łososiu, makreli, anchois, sardynkach i śledziu. Ryby są też źródłem białka, wapnia, żelaza, witaminy D i innych składników odżywczych, dlatego zaleca się spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu.

Niektóre ryby mogą jednak zawierać rtęć - szkodliwą toksynę, której lepiej unikać. Spożycie rtęci może być toksyczne, zwłaszcza w dużych dawkach. Wyróżnia się dwa rodzaje rtęci: metylortęć oraz rtęć metaliczną.

Zobacz film: "Smog negatywnie wpływa na przebieg COVID-19"

Właśnie tę pierwszą można znaleźć w rybach i owocach morza. Druga znajduje się m.in. w termometrach, pestycydach, fungicydach i konserwantach. Obie są szkodliwe dla zdrowia.

W tych rybach jest najwięcej trującej rtęci. Lepiej ich unikać
W tych rybach jest najwięcej trującej rtęci. Lepiej ich unikać (Getty Images)

2. Ryby o wysokiej zawartości rtęci

Najwięcej rtęci znajduje się w rybach z Morza Śródziemnego oraz oceanów. Te ryby to:

  • większe gatunki tuńczyka,
  • rekin,
  • miecznik,
  • marlin,
  • makrela królewska.

Z ryb dostępnych w Polsce, najwięcej rtęci zawiera:

  • ryba maślana,
  • okoń,
  • węgorz,
  • płoć.

Eksperci podkreślają, że zatrucie rtęcią po spożyciu ryb i owoców morza rzadko powoduje poważny uszczerbek na zdrowiu czy śmierć, ale mimo wszystko spożywanie nawet niskich dawek rtęci może zaburzać pracę serca, mózgu i innych części ciała. Korzyści ze spożywania ryb w dalszym ciągu przeważają nad stratami. Kluczowe jest to, aby wybierać zdrowe ryby ze sprawdzonych źródeł.

3. Objawy zatrucia rtęcią

Według Światowej Organizacji Zdrowia najczęstsze objawy zatrucia rtęcią to:

  • problemy z pamięcią,
  • drgawki,
  • lęk,
  • drażliwość,
  • depresja,
  • bezsenność,
  • bóle głowy,
  • utrata wzroku,
  • upośledzona mowa,
  • osłabienie mięśni,
  • mocznica.

Ponadto mogą wystąpić:

  • gwałtowne wymioty z większą lub mniejszą domieszką krwi,
  • pieczenie w jamie ustnej i przełyku,
  • ślinotok,
  • bóle brzucha,
  • obfite, krwawe biegunki,
  • odwodnienie, wstrząs i niewydolność krążenia
  • pobudliwość
  • problemy z połykaniem,
  • kłopoty z koordynacją ruchów.

Osobami, które powinny unikać ryb z podwyższoną ilością rtęci, są przede wszystkim kobiety w ciąży. Zatrucie dużą dawką rtęci podczas ciąży może spowodować obumarcie płodu, wady rozwojowe twarzoczaszki, wady cewy nerwowej, uszkodzenie mózgu i dziecięce porażenie mózgowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze