Nawadnia lepiej niż woda. Szybko zamienisz kawę na ten napój
Dzięki obecności czarnej herbaty napój pobudza, a za sprawą aromatycznych przypraw sprawia, że można poczuć się jak na wakacjach na rajskiej wyspie. Do tego nawadnia lepiej niż woda i przygotujemy ją z kilku łatwo dostępnych składników.
1. Jak przygotować mrożoną tajską herbatę?
Mrożona kawa w upalny dzień? Jest coś znacznie lepszego - to mrożona herbata, ale w zupełnie innym wydaniu niż mogłoby się wydawać. Ten rodzaj orzeźwiającego napoju można kupić w Tajlandii w każdej kawiarni lub dostać ją od ulicznego sprzedawcy. By schłodzić herbatę, przelewają napój z kubka do kubka, tańcząc przy tym i niekiedy robiąc prawdziwe show.
Ale tajską herbatę bez problemu można wykonać w kilka minut w domu. To nic innego jak mocna czarna herbata z kruszonym lodem i aromatycznymi dodatkami jak kurkuma, cynamon i kardamon czy anyż. Mają silne działanie przeciwzapalne, dzięki nim można też ograniczyć ilość cukru, jaką dodamy do napoju.
Składniki:
- 1,5 łyżeczki aromatycznej czarnej herbaty, najlepiej cejlońskiej,
- 500 ml wrzącej wody,
- 100 ml skondensowanego mleka (można wybrać niesłodzone),
- 1-3 łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- kostki lodu
- opcjonalnie: szczypta kurkumy, cynamonu oraz kardamonu.
Eksperci zalecają, by do przygotowania herbaty użyć przefiltrowanej wody, a mleko zagęszczone i śmietankę kokosową ubić za pomocą trzepaczki lub ręcznego spieniacza do mleka. Herbatę zaparzyć z przyprawami - im mocniejsza, tym lepiej.
Następnie delikatnie osłodzić napój i przestudzić. Do szklanki wsypać kostki lodu (można je delikatnie skruszyć), a następnie wlać herbatę. Na końcu dodać bitą śmietanę z mlekiem kokosowym.
2. Nawadnia lepiej niż woda
Dzięki zawartości teiny taka herbata zadziała podobnie jak kawa, natomiast dodatek mleka i śmietanki sprawi, że napój może nawadniać lepiej niż woda. Obecne w mleku tłuszcz i białko spowalniają opróżnianie żołądka i chronią przed odwodnieniem.
Tajska mrożona herbata idealnie sprawdzi się podczas upałów, warto jednak pamiętać, że dodatek mleka z puszki i śmietanki kokosowej, a także cukru sprawiają, że napój może być kaloryczny. Ci, którzy obawiają się nadmiarowych kalorii, mogą wybrać mleko niesłodzone i mleko kokosowe w wersji light czy też napój kokosowy.
Można też eksperymentować z bazą napoju - zamieniając herbatę czarną na bogatą w polifenole herbatę zieloną czy filiżankę espresso.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl