Trwa ładowanie...

Nazywana polską cytryną. Nie ma nic lepszego dla zdrowia jesienią

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 31.08.2022 15:56
Z pigwy można robić dżemy, soki, konfitury, a także nalewki
Z pigwy można robić dżemy, soki, konfitury, a także nalewki (archiwum prywatne)

Jest bogatym źródłem witaminy C oraz innych witamin. Choć nie nadaje się do jedzenia na surowo, to w okresie wzmożonej zachorowalności na choroby infekcyjne jest nieoceniona. Pokochają ją także sercowcy oraz osoby zmagające się z problemami układu pokarmowego.

spis treści

1. Dlaczego warto sięgać po pigwę?

Ten nietypowy owoc przywędrował do nas aż z Azji i zadomowił się tu na dobre. Pigwa kwitnie wczesnym latem, ale owocuje w październiku. Warto na nią poczekać, bo jest cennym surowcem prozdrowotnym.

Poza witaminą C zawiera witaminy z grupy B, miedź i potas, żelazo oraz wapń, a także cynk, sód i fosfor. Dzięki nim wspiera odporność, zapobiegając infekcjom lub łagodząc ich przebieg.

Zobacz film: ""Pytanie mamy" - wywiad z uroginekolożką Joanną Mróz"

Pigwa zawiera też pektyny, które są rodzajem błonnika rozpuszczalnego. Ten obniża poziom glikemii we krwi, dzięki czemu może przysłużyć się osobom z cukrzycą i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dodatkowo zbija poziom złego cholesterolu i wspiera pracę serca, przez co jest nieodzowny w diecie osób z zespołem metabolicznym.

2. Na wrzody i refluks

Pigwa zawiera też pokaźną ilość przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Może być zatem nie tylko wsparciem w spowalnianiu procesów starzenia, ale też istotnym elementem profilaktyki antynowotworowej. Polifenole znajdują się szczególnie w skórce pigwy, więc warto wykorzystywać owoc w całości.

Nasiona pigwy z kolei to remedium na dolegliwości żołądkowo-jelitowe – niestrawność, zgagę, a nawet na refluks żołądkowo-jelitowy. Wyciągi z nasion stosowane są do niwelowania zaparć, ale też w stanach zapalnych żołądka.

Witaminy A i PP oraz kwas foliowy sprawiają, że pigwa to prawdziwy mocarz o działaniu antybakteryjnym i antyalergicznym. Można ją wykorzystać nawet do leczenia podrażnień czy stanów zapalnych skóry.

3. Nalewka z pigwy usuwa metale ciężkie z organizmu

Nalewka z pigwy ma działanie detoksykujące i rozgrzewające
Nalewka z pigwy ma działanie detoksykujące i rozgrzewające (Pixabay)

Co zrobić z pigwy? Warto pamiętać, że pigwa z uwagi na cierpki smak nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, chyba że jej plasterki chcemy dodać do herbaty niczym cytrynę. Pokrojoną pigwę można suszyć w piekarniku i dodawać do naparów zimą, przygotować sok, dżem, konfiturę lub galaretkę jako dodatek do mięs czy syrop na kaszel. Można też w łatwy sposób zrobić prozdrowotną nalewkę.

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l spirytusu 70 proc.

Przygotowanie

  • Owoce pigwy należy umyć i osuszyć, a następnie pokroić na małe kawałki, usuwając przedtem gniazdo nasienne.
  • Do dużego słoja przełożyć pigwę i zasypać cukrem.
  • Odstawić na ok. 14 dni w ciepłe miejsce, a po upływie tego czasu odfiltrować sok i wymieszać go ze spirytusem.
  • Ponownie odstawić – tym razem na miesiąc. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek.
  • Odstawić w ciemne miejsce na minimum trzy miesiące.

Po tym czasie nalewka jest gotowa – można ją spożywać, by ułatwić pracę przewodu pokarmowego po ciężkostrawnym posiłku. Ma też właściwości detoksykujące, pomaga nawet w usuwaniu metali ciężkich z organizmu. Bardzo mocno rozgrzewa, więc będzie idealna na chłodne wieczory i w czasie przeziębienia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze