Nazywana polską cytryną. Nie ma nic lepszego dla zdrowia jesienią
Jest bogatym źródłem witaminy C oraz innych witamin. Choć nie nadaje się do jedzenia na surowo, to w okresie wzmożonej zachorowalności na choroby infekcyjne jest nieoceniona. Pokochają ją także sercowcy oraz osoby zmagające się z problemami układu pokarmowego.
1. Dlaczego warto sięgać po pigwę?
Ten nietypowy owoc przywędrował do nas aż z Azji i zadomowił się tu na dobre. Pigwa kwitnie wczesnym latem, ale owocuje w październiku. Warto na nią poczekać, bo jest cennym surowcem prozdrowotnym.
Poza witaminą C zawiera witaminy z grupy B, miedź i potas, żelazo oraz wapń, a także cynk, sód i fosfor. Dzięki nim wspiera odporność, zapobiegając infekcjom lub łagodząc ich przebieg.
Pigwa zawiera też pektyny, które są rodzajem błonnika rozpuszczalnego. Ten obniża poziom glikemii we krwi, dzięki czemu może przysłużyć się osobom z cukrzycą i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dodatkowo zbija poziom złego cholesterolu i wspiera pracę serca, przez co jest nieodzowny w diecie osób z zespołem metabolicznym.
2. Na wrzody i refluks
Pigwa zawiera też pokaźną ilość przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Może być zatem nie tylko wsparciem w spowalnianiu procesów starzenia, ale też istotnym elementem profilaktyki antynowotworowej. Polifenole znajdują się szczególnie w skórce pigwy, więc warto wykorzystywać owoc w całości.
Nasiona pigwy z kolei to remedium na dolegliwości żołądkowo-jelitowe – niestrawność, zgagę, a nawet na refluks żołądkowo-jelitowy. Wyciągi z nasion stosowane są do niwelowania zaparć, ale też w stanach zapalnych żołądka.
Witaminy A i PP oraz kwas foliowy sprawiają, że pigwa to prawdziwy mocarz o działaniu antybakteryjnym i antyalergicznym. Można ją wykorzystać nawet do leczenia podrażnień czy stanów zapalnych skóry.
3. Nalewka z pigwy usuwa metale ciężkie z organizmu
Co zrobić z pigwy? Warto pamiętać, że pigwa z uwagi na cierpki smak nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, chyba że jej plasterki chcemy dodać do herbaty niczym cytrynę. Pokrojoną pigwę można suszyć w piekarniku i dodawać do naparów zimą, przygotować sok, dżem, konfiturę lub galaretkę jako dodatek do mięs czy syrop na kaszel. Można też w łatwy sposób zrobić prozdrowotną nalewkę.
Składniki:
- 2 kg owoców pigwy,
- 1 kg cukru,
- 1 l spirytusu 70 proc.
Przygotowanie
- Owoce pigwy należy umyć i osuszyć, a następnie pokroić na małe kawałki, usuwając przedtem gniazdo nasienne.
- Do dużego słoja przełożyć pigwę i zasypać cukrem.
- Odstawić na ok. 14 dni w ciepłe miejsce, a po upływie tego czasu odfiltrować sok i wymieszać go ze spirytusem.
- Ponownie odstawić – tym razem na miesiąc. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek.
- Odstawić w ciemne miejsce na minimum trzy miesiące.
Po tym czasie nalewka jest gotowa – można ją spożywać, by ułatwić pracę przewodu pokarmowego po ciężkostrawnym posiłku. Ma też właściwości detoksykujące, pomaga nawet w usuwaniu metali ciężkich z organizmu. Bardzo mocno rozgrzewa, więc będzie idealna na chłodne wieczory i w czasie przeziębienia.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl