Trwa ładowanie...

Nie daj się oszukać w warzywniaku. Zwróć uwagę na skórkę

 Paula Komendarczuk
25.05.2022 15:36
Ziemniaki młode i wczesne to zupełnie różne gatunki ziemniaków.
Ziemniaki młode i wczesne to zupełnie różne gatunki ziemniaków. (adobestock)

Ziemniaki młode i wczesne kojarzą się z obiadem w upalny dzień, koniecznie w towarzystwie świeżego koperku. Okazuje się jednak, że stosowanie tych nazw zamiennie to spory błąd, bo są to całkowicie inne rodzaje ziemniaków. Jak odróżnić ziemniaki młode od wczesnych i które z nich powinny częściej znaleźć się na talerzu?

spis treści

1. Wczesne a młode ziemniaki - jak je rozpoznać?

Ziemniaki królują w polskiej kuchni pod wieloma postaciami, choć w okresie wiosenno-letnim najchętniej spożywamy je od razu po ugotowaniu, najlepiej ze skórką.

Ziemniaki wczesne to gatunek ziemniaków, dostępny w sprzedaży od końca kwietnia lub pierwszych dni maja. Są to między innymi odmiany, takie jak Fresco, Arielle, Impresja, Impala, Denar, Berber, Riviera, Lord czy Tonacja.

Młode ziemniaki są zdecydowanie najzdrowsze i najmniej kaloryczne
Młode ziemniaki są zdecydowanie najzdrowsze i najmniej kaloryczne (East News)
Zobacz film: "Niezwykłe właściwości ziemniaków. Pięć powodów, dla których warto je jeść"

Ziemniaki te w zależności od momentu zbiorów są określane mianem wczesnych, średnio wczesnych i późnych, można kupić je mniej więcej od połowy kwietnia aż do końca zimy.

Często bulwy są importowane z innych krajów, mają jednolitą barwę i gładką skórkę, którą należy usunąć przed gotowaniem czy pieczeniem.

Ziemniaki młode pojawiają się na rynku pod koniec maja i można je kupić zaledwie do początku lipca, pochodzą wyłącznie z Polski. To małe, nieregularne bulwy o cieniutkiej skórce, która samoistnie się łuszczy i częściowo odchodzi w trakcie mycia. Są nietrwałe i szybko wysychają, z tego względu często są oblepione ziemią.

Ziemniaki młode bardzo szybko stają się miękkie, większość osób pomija etap ich obierania, gotuje je w łupinkach lub delikatnie przeciera w celu usunięcia skórki. Mają bardzo delikatny miąższ, ze względu na wysoką zawartość wody.

2. Jakie ziemniaki wybrać?

Ziemniaki młode są zdecydowanie najzdrowsze i najmniej kaloryczne, zawierają stosunkowo niewiele skrobi, są też najsmaczniejsze i najszybsze w przygotowaniu. Niestety można je kupić jedynie do końca czerwca.

W pozostałe miesiące najlepiej sięgać po polskie ziemniaki, które nie musiały przetrwać kilkutygodniowej podróży. W sklepie warto wybierać te gładkie, bez widocznych plam i ciemniejszych wgłębień.

Natomiast w okresie wiosenno-letnim należy szczególnie uważać na oznaczenia ziemniaków i sięgać po te nieregularne, brudne i z jak najcieńszą skórką.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze