2 z 5Dobre źródło
Jak odróżnić dobrej jakości miód od podróbki? Najlepiej oczywiście znaleźć zaufanego sprzedawcę. W miód najbezpieczniej zaopatrywać się bezpośrednio u pszczelarzy, którzy zwykle chętnie ogłaszają się ze swoimi produktami czy handlują ma miejskich bazarkach. Jeżeli jednak jesteśmy skazani na miód sklepowy, nauczmy się czytać dołączone do słoiczków etykiety. Naszą uwagę powinna zwrócić przede wszystkim data rozlania miodu. Jeżeli od tego momentu upłynęły minimum cztery miesiące, wystarczy wykonać prosty test na jakość. Nabraną ze słoika łyżkę miodu powoli wlewamy z powrotem do pojemnika. Jeżeli utworzy się wgłębienie, miód nie jest w pełni naturalny, jeśli zacznie formować się stożek, możemy być pewni, że mamy do czynienia z produktem wysokiej klasy.
Unikajmy miodów mieszanych. Zwykle domieszką jest tani produkt importowany z Chin, który znacznie obniża jakość rodzimego wyrobu. Mając do wyboru lejący lub skrystalizowany, postawmy na ten drugi – jest o wiele zdrowszy.
Przeczytaj także: Jak przyjaciele sabotują nasz cel związany z utratą wagi?