4 z 5Sztuka używania miodu
Nie jest słuszne przekonanie, że szklanka wody z miodem wypijana na czczo jest najlepszą receptą na wzmocnienie organizmu. Dlaczego? Otóż dowiedziono, że podając miód w ten sposób, tracimy najcenniejsze z zawartych w nim składników odżywczych, które w postaci osadu pozostają na ścianach szklanki.
Jego działanie znacznie osłabiamy, dodając go do herbaty. Miód jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury, które niszczą wszystko, co w nim najlepsze. Z tego względu ważne jest, by przechowywać go w zaciemnionym miejscu, nigdy na słońcu. Unikajmy jednak zbytniego wychłodzenia. Podobnie destrukcyjne jak ciepło, są dla niego temperatury ujemne, dlatego unikamy zamrażania miodu. Jeżeli przechowujemy go w lodówce, postawmy słoiczek na najniższej półce.
Przeczytaj także: 6 typów bólu spowodowanych nadmiernym stresem