Nie dla wszystkich wskazane są pomidory. Kto powinien ich unikać?

Pomidory wywodzą się z Ameryki Południowej. Są cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Przede wszystkim dostarczają dużej dawki witaminy C, która wzmacnia odporność i przyspiesza gojenie ran.

Zawarty w nich likopen, który odpowiada za czerwoną barwę warzywa jest też silnym przeciutleniaczem. To powoduje, że pomidory przeciwdziałają procesom starzenia.

Jakie korzyści daje jedzenie pomidorów?:

  • obniżają poziom złego cholesterolu;
  • zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca;
  • wzmacniają układ odpornościowy;
  • przyspieszają proces trawienia;
  • działają moczopędnie.
Obraz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

/ 5Czy pomidory tracą watości po przetworzeniu?

Oczywiście najwięcej wartości mają świeże warzywa spożywane na surowo. Okazuje się jednak, że warzywo nie traci cennych wartości nawet po ugotowaniu czy usmażeniu.

Zawarty w pomidorach silny przeciwutleniacz - lipoken jest dodatkowo uwalniany podczas procesu obróbki termicznej. Zawartość likopenu w 100 g przecieru pomidorowego jest prawie stukrotne wyższa niż w tej samej ilości surowych pomidorów.

/ 5Ile kalorii mają pomidory?

Obraz
© Adobe Stock

Pomidory należą do lekkostrawnych warzyw ze względu na niską ilość tłuszczów, białka i węglowodanów.

100 g warzywa to jedynie 18 kalorii.

W związku z tym to składnik, który powinien na stałe zagościć w diecie osób walczących z nadwagą. Pomidory zawierają dużo błonnika, to wpływa pobudzącjąco na proces trawienia.

Większość produktów na bazie pomidorów również pozostaje niskokaloryczna, z wyjątkiem suszonych pomidorów oraz ketchupu, do którego dodawany jest m.in. cukier i ocet.

/ 5Co się dzieje, gdy codziennie pijesz sok pomidorowy?

Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie pomidorów jest sok pomidorowy. Można kupić gotowy produkt, ale znacznie lepiej przygotować go samodzielnie.

Szklanka soku pomidorowego zawiera około 500 miligramów potasu, który przeciwdziała obrzękom, nadciśnieniu i arytmii serca.

Szklanka takiego soku wypijania codziennie pomoże w walce wysokim cholesterolem. Sok pomidorowy oczyszcza organizm z toksyn i poprawia wygląd skóry. Pomidory rozjaśniają przebarwienia i zmniejszają trądzik.

/ 5Kto nie powinien jeść pomidorów?

Obraz
© Getty Images

Lista korzyści związanych ze spożywaniem pomidorów jest długa, ale są osoby, które powinny ograniczyć je w swojej diecie. Z pomidorów powinny zrezygnować osoby chorujące na dnę moczanową oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Pomidorów bez obróbki termicznej powinny unikać również osoby cierpiące na zapalenie żołądka i wrzody. W związku z tym, że te warztwa zawierają m.in. kwas jabłkowy i cytrynowy, mogą nasilać refluks żołądkowy i zgagę.

Eksperci radzą również matkom karmiącym, bo uważały na ich spożycie, bo zawarta w pomidorach histamina może wywoływać reakcję alergiczną.

/ 5Jakie są wartości odżywcze pomidorów?

Obraz
© Getty Images

Wartości odżywcze pomidora w 100 g:

  • Wartość energetyczna - 18 kalorii;
  • Białko - 0.88 gramów;
  • Tłuszcz - 0.20 gramów;
  • Węglowodany - 3.89 gramów (w tym cukry proste 2.63);
  • Błonnik - 1.2 gramów.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka