Nie dla wszystkich wskazane są pomidory. Kto powinien ich unikać?
Pomidory wywodzą się z Ameryki Południowej. Są cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Przede wszystkim dostarczają dużej dawki witaminy C, która wzmacnia odporność i przyspiesza gojenie ran.
Zawarty w nich likopen, który odpowiada za czerwoną barwę warzywa jest też silnym przeciutleniaczem. To powoduje, że pomidory przeciwdziałają procesom starzenia.
Jakie korzyści daje jedzenie pomidorów?:
- obniżają poziom złego cholesterolu;
- zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca;
- wzmacniają układ odpornościowy;
- przyspieszają proces trawienia;
- działają moczopędnie.
Czy pomidory tracą watości po przetworzeniu?
Oczywiście najwięcej wartości mają świeże warzywa spożywane na surowo. Okazuje się jednak, że warzywo nie traci cennych wartości nawet po ugotowaniu czy usmażeniu.
Zawarty w pomidorach silny przeciwutleniacz - lipoken jest dodatkowo uwalniany podczas procesu obróbki termicznej. Zawartość likopenu w 100 g przecieru pomidorowego jest prawie stukrotne wyższa niż w tej samej ilości surowych pomidorów.
Ile kalorii mają pomidory?
Pomidory należą do lekkostrawnych warzyw ze względu na niską ilość tłuszczów, białka i węglowodanów.
100 g warzywa to jedynie 18 kalorii.
W związku z tym to składnik, który powinien na stałe zagościć w diecie osób walczących z nadwagą. Pomidory zawierają dużo błonnika, to wpływa pobudzącjąco na proces trawienia.
Większość produktów na bazie pomidorów również pozostaje niskokaloryczna, z wyjątkiem suszonych pomidorów oraz ketchupu, do którego dodawany jest m.in. cukier i ocet.
Co się dzieje, gdy codziennie pijesz sok pomidorowy?
Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie pomidorów jest sok pomidorowy. Można kupić gotowy produkt, ale znacznie lepiej przygotować go samodzielnie.
Szklanka soku pomidorowego zawiera około 500 miligramów potasu, który przeciwdziała obrzękom, nadciśnieniu i arytmii serca.
Szklanka takiego soku wypijania codziennie pomoże w walce wysokim cholesterolem. Sok pomidorowy oczyszcza organizm z toksyn i poprawia wygląd skóry. Pomidory rozjaśniają przebarwienia i zmniejszają trądzik.
Kto nie powinien jeść pomidorów?
Lista korzyści związanych ze spożywaniem pomidorów jest długa, ale są osoby, które powinny ograniczyć je w swojej diecie. Z pomidorów powinny zrezygnować osoby chorujące na dnę moczanową oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Pomidorów bez obróbki termicznej powinny unikać również osoby cierpiące na zapalenie żołądka i wrzody. W związku z tym, że te warztwa zawierają m.in. kwas jabłkowy i cytrynowy, mogą nasilać refluks żołądkowy i zgagę.
Eksperci radzą również matkom karmiącym, bo uważały na ich spożycie, bo zawarta w pomidorach histamina może wywoływać reakcję alergiczną.
Jakie są wartości odżywcze pomidorów?
Wartości odżywcze pomidora w 100 g:
- Wartość energetyczna - 18 kalorii;
- Białko - 0.88 gramów;
- Tłuszcz - 0.20 gramów;
- Węglowodany - 3.89 gramów (w tym cukry proste 2.63);
- Błonnik - 1.2 gramów.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl