Najgorsza metoda jedzenia chipsów. Spożycie kalorii rośnie o 77 proc.
To, że chipsy ziemniaczane należą do wysokoprzetworzonych i szkodliwych dla zdrowia przekąsek, wiadomo nie od dziś. Naukowcy doszli jednak niedawno do wniosków, że wpływ na zdrowie ma także sposób jedzenia chipsów.
W tym artykule:
Jak nie jeść chipsów?
W 130 gramach chipsów ziemniaczanych znajduje się nawet średnio 600 kalorii. Naukowcy Z Penn State Sensory Evaluation Center dowiedli jednak, że gdy do chipsów dodamy sos, zaczynamy jeść w inny sposób, który jeszcze bardziej zwiększa podaż kalorii.
Uczestnicy badania spożywali średnio 345 kcal pochodzących z chipsów z dodatkiem dipu w porównaniu do 195 kcal z chipsów spożywanych samodzielnie. Udokumentowano także, że uczestnicy badania jedli znacznie szybciej, gdy mieli przed sobą chipsy z sosem. Brali też większe kęsy.
W podsumowaniu badania naukowcy doszli do wniosków, że dodanie sosu do chipsów skutkuje aż o 77 proc. większym spożyciem kalorii.
Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat
Dlaczego należy unikać chipsów?
Chipsy ziemniaczane należą do żywności wysokoprzetworzonej, uznanej przez naukowców za najbardziej niezdrową, przyczyniającą się do rozwoju nadwagi, otyłości, wysokiego poziomu cholesterolu i nieprawidłowej glikemii, a co za tym idzie - licznych schorzeń takich jak choroby sercowo-naczyniowe, metaboliczne, a nawet neurologiczne. Udokumentowano także wpływ regularnego spożywania żywności wysokoprzetworzonej na rozwój nowotworów.
Co więcej, chipsy praktycznie nie zawierają białka, a więc nie dają uczucia sytości na dłużej. Są bogate w tłuszcze nasycone i węglowodany proste, a więc najbardziej "puste" odmiany tych makroelementów, dające organizmowi jedynie krótki zastrzyk energii, a następnie powodujące ogromny wyrzut glukozy. Nie zawierają błonnika, składają się właściwie w całości w wyżej wymienionych makroelementów, dużych ilości soli, konserwantów i sztucznych dodatków.
Warto więc korzystać ze zdrowszych alternatyw przekąsek. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie życia bez okazyjnego sięgnięcia po chipsy ziemniaczane, warto przygotować je samodzielnie w domu. Będą nieco lżejsze i pozbawione konserwantów, tłuszczy utwardzonych, sztucznych barwników i aromatów.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- Penn State University
- abcZdrowie.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.