Nie jesz tych produktów? Jesteś narażony na nadciśnienie
Kraje z powszechnym dostępem do warzyw i owoców mają niższy wskaźnik nadciśnienia tętniczego wśród mieszkańców. Naukowcy potwierdzili, że dieta roślinna skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi.
1. Większe ilości warzyw i owoców
Brytyjscy naukowcy zainteresowali się wpływem podaży warzyw i owoców na ciśnienie krwi w różnych krajach.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi w ''BMJ Nutrition, Prevention & Health'', testy przeprowadził Dr James Bentham, starszy wykładowca statystyki z Uniwersytetu Kent oraz jego współpracowniczka Linda Oude Griep z Uniwersytetu Cambridge.
Przeanalizowali oni, czy trendy podaży warzyw i owoców z lat 1975-2015 pokrywały się z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, dotyczącymi jedzenia minimum 400 gramów tych produktów dziennie.
Zbadano średnie spożycie warzyw i owoców oraz wartości skurczowego i rozkurczowego ciśnienia w 159 krajach.
Wyniki wskazały, że lepszy dostęp do tego typu produktów miał związek z mniejszym problemem nadciśnienia tętniczego w konkretnym kraju.
2. Oni są zagrożeni nadciśnieniem
Niemal w połowie analizowanych państw nie ma wystarczającej ilości owoców i warzyw, co przekłada się na to, że tamtejsi mieszkańcy są zdecydowanie bardziej narażeni na podwyższone ciśnienie.
Dodatkowo w Wielkiej Brytanii trwa racjonowanie owoców i warzyw ze względu na problemy logistyczne, co zdarza się w wielu miejscach na świecie.
Dr Bentham stwierdził, że wyniki badań, których jest współautorem, wskazują na pilną potrzebę wdrożenia działań pozwalających na wzrost produkcji owoców i warzyw, w szczególności w krajach o niskich dochodach.
Ekspert twierdzi, że zmiany te w połączeniu z programami edukacyjnymi dotyczącymi zdrowej diety, są kluczowe dla zmniejszenia wskaźnika chorób związanych z nadciśnieniem.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl