Nie każdy musi ograniczać sól w swojej diecie. 6 sytuacji, w których powinieneś spożywać jej więcej
Otyłość, nadciśnienie czy choroby układu pokarmowego to schorzenia, w których lekarze zalecają ograniczenie spożywania soli. Nawet jeśli jesteś całkiem zdrowy, dietetyk z pewnością powie ci, że warto ograniczyć jej ilość w swoim menu. Nie zawsze jednak wyjdzie ci to na dobre. Bez soli nasz organizm nie będzie prawidłowo funkcjonował.
Są też sytuacje, w których nie tylko nie powinniśmy jej ograniczać, ale wręcz zwiększać ilość jej spożywania. Oczywiście nie chodzi o to, aby jeść sól łyżkami, ale nie przesadzać z eliminowaniem jej z diety. Oto sytuacje, w których sól nie jest taka zła, a może nawet poprawić twój stan zdrowia.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat ćwiczeń na dolną partię mięśni brzucha
Zobacz także: Przyspiesza metabolizm i wytapia tłuszcz. Możesz pić do woli
Intensywne ćwiczenia
Osoby, które intensywnie ćwiczą przez dłuższy czas, mogą potrzebować w swojej diecie więcej sodu niż inni. W ich przypadku ograniczenie soli może skończyć się hiponatremią, czyli stanem niedoboru sodu w organizmie. Może ona spowodować zawroty głowy, osłabienie i skołowanie, a w skrajnych przypadkach doprowadzić nawet do śmierci.
Hiponatremia może wystąpić, gdy w czasie uprawiania sportu intensywnie się pocimy i nie uzupełniamy wydzielanego z potem sodu. Jeśli po treningu doświadczasz zawrotów głowy, jest ci niedobrze i kompletnie na nic nie masz siły, słony posiłek powinien szybko postawić cię na nogi.
Przebywanie w gorącym klimacie
Na szczęście nasz kraj charakteryzuje się klimatem umiarkowanym, w którym letnie temperatury zazwyczaj nie przekraczają 25-30 st. Celsjusza. Jeśli jednak kiedyś przyjdzie ci mieszkać w kraju, w którym cały rok będą panowały tropikalne temperatury, nie zapomnij o soli. O słonych posiłkach warto też pamiętać na egzotycznych wakacjach nawet, jeśli trwają tylko tydzień.
Nadmierne pocenie w wyniku upału, podobnie jak przy intensywnym treningu, może powodować niedobory sodu w organizmie. Jeśli więc warunki pogodowe sprawiają, że boli cię głowa, masz ogromne pragnienie i jesteś skołowany, sięgnij po coś słonego.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat chorób nerek
Nefropatia
Nie wszyscy chorzy muszą ograniczać sól w diecie. Dotyczy to zwłaszcza tych, zmagających się z nefropatią, czyli chorobą nerek, która utrudnia organizmowi utrzymanie odpowiedniego poziomu sodu. Osoby zmagające się z tą chorobą tracą sód wraz z wydalanym moczem, dlatego szczególnie muszą postarać się o uzupełnienie soli w organizmie.
Jeśli o to nie zadbają, może dojść do znanej nam już hiponatremii. Jeśli więc cierpisz na tę chorobę, skontaktuj się ze swoim lekarzem i poproś o badania dotyczące poziomu sodu w organizmie, a w razie potrzeby, w porozumieniu z lekarzem, zmień swoje nawyki żywieniowe.
Leki moczopędne
Podobnie, jak w przypadku nefropatii, stosowanie leków moczopędnych powoduje wypłukanie sodu z organizmu. Chociaż prawdą jest, że leki moczopędne są najczęściej przepisywane osobom z wysokim ciśnieniem krwi, a tym zaleca się ograniczenie soli, czasem zdarza się, że osoba zażywająca diuretyki potrzebuje uzupełnienia soli.
Warto pamiętać, że przy lekach moczopędnych, niedobory nie dotyczą tylko sodu, ale też innych minerałów, dlatego przyjmując je, zadbaj o zdrowszą dietę i uzupełnienie brakujących składników.
Bycie seniorem
Badania opublikowane w "Journal od Nutrition" dowodzą, że dieta seniorów bogata w sól, pomaga utrzymać im bystrość umysłu przez długi czas. Zespół badaczy stwierdził, że w porównaniu z osobami starszymi, stosującymi dietę niskosodową, ci którzy nie unikali soli mieli lepsze wyniki w badaniach dotyczących funkcjonowania mózgu.
Warto jednak pamiętać, że seniorzy często zmagają się z szeregiem różnych chorób, dlatego przed podjęciem decyzji o zwiększeniu ilości soli w diecie, warto skonsultować ją z lekarzem.
Zespół Barterra
Rzadki zespół zaburzeń, zwany zespołem Barterra, może wpływać na zdolność nerek do przetwarzania soli, którą spożywasz. W chorobie tej większość sodu wydalana jest wraz z moczem, a ilość wchłaniana do organizmu jest niewystarczająca. Ponieważ jednak choroba jest zaburzeniem genetycznym, bardzo ważna jest konsultacja z lekarzem.