Nie każdy olej roślinny jest zdrowy. Wady oleju sojowego
Powszechnie uważa się, że oleje roślinne są bardzo korzystne dla zdrowia. Jednak olej sojowy stanowi tutaj wyjątek.
Niestety, negatywnych konsekwencji jego spożywania jest mnóstwo. Co powoduje, że nam szkodzi? Czym różni się od innych produktów? Zapraszamy do naszej galerii, w której przedstawiamy największe wady oleju sojowego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Solanka. Prozdrowotne kąpiele solankowe
Zwiększa ryzyko chorób serca i nowotworów
Istnieje coraz więcej dowodów na szkodliwy wpływ oleju sojowego na serce.
W wysokich temperaturach jest podatny na działanie tlenu, który powoduje, że zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe utleniają się. Ma to z kolei bardzo zły wpływ na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Również podczas działania wysokich temperatur na wielonienasycone kwasy tłuszczowe powstają rakotwórcze związki niebezpieczne dla naszego organizmu. Warto o tym pamiętać, szczególnie podczas gotowania i zastąpić olej sojowy innym tłuszczem.
Zobacz też: Przyczyny kołatania serca
Niesfermentowana soja może być szkodliwa
Od lat trwa spór dotyczący produktów sojowych. Eksperci podkreślają jednak, że w tej dyskusji należy rozróżnić dwa rodzaje soi – sfermentowaną, którą znamy chociażby z produktów takich jak miso, tempeh czy sos sojowy oraz niesfermentowaną.
Badania wykazują, że soja w takiej formie podnosi poziom estrogenów w organizmie. Co więcej, może powodować problemy z płodnością.
Zobacz też: Soja kontra mięso
Soja i kontrowersje wokół glifosatu
Uprawa soi wciąż wzbudza kontrowersje niemal na całym świecie. Nie jest tajemnicą, że uprawy soi są opryskiwane środkami chwastobójczymy, które mają w składzie glifosat. Jest to związek chemiczny uznawany przez wiele środowisk za rakotwórczy.
Na międzynarodowym forum wciąż trwa debata dotycząca ewentualne zakazu jego stosowania. Zwolennicy takiego działania cytują Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia, mówiąc że glifosat zwiększa ryzyko wielu nowotworów. Przeciwnicy zaś argumentują, że środek ten uznaje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. My radzimy - lepiej go unikać.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl