Wartościowe produkty bogate w tłuszcz

Jeszcze nie tak dawno mówiono, że wartościowy jest jedynie tłuszcz zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowisko to jednak powoli zaczyna się zmieniać.

Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu mogą być zdroweProdukty o wysokiej zawartości tłuszczu mogą być zdrowe
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Nie chodzi jednak o propagowaniu niezdrowego, bogatego w tłuszcz jedzenia. Ono bezdyskusyjnie nie powinno stanowić elementu codziennej diety. Istnieją jednak produkty, które w ostatnim czasie nie miały dobrej reklamy, a które mimo wszystko posiadają wiele cennych dla zdrowia składników.

Masło

Masło wybierać trzeba z dużą starannością. Istnieje wiele jego rodzajów, z których duża większość nie zasługuje na większą uwagę. Jeśli jednak uda się nam kupić masło doskonałej jakości, najlepiej wyprodukowane ze śmietany od krowy karmionej trawą, pasącej się na zielonej łące, wówczas tłuszcz taki warto używać w kuchni.

Zawiera bowiem wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, m.in. witaminę A, D oraz E (w niewielkiej ilości). Ich zawartość nie jest jednak stała, bo zależy od pory roku.

Obniżanie poziomu cholesterolu

Masło mimo wszystko warto używać z rozwagą. Wystarczy cienko posmarować nim kanapkę, nie zapominając o dodaniu do niej świeżych warzyw.

Żółtka jaj

Żółtko zawiera cholesterol, stąd zwykło się mówić, że spożywać się je powinno rzadko. Straszy się nim osoby starsze i zmagające się z nadwagą. Nikt jednak nie mówi o tym, że obecne w żółtku tłuszcze w wysokim stopniu składają się z fosfolipidów. A są to związki niezbędne do życia.

Jednym z fosfolipidów jest lecytyna, która potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Co więcej, częścią lecytyny jest cholina, substancja niezbędna do regeneracji wątroby. Jeśli nie ma przeciwwskazań, można dziennie spożywać 2-3 jajka, o ile oczywiście, będą pochodzić one od kur z wolnego wybiegu.

Awokado

Ten owoc imponuje zawartością tłuszczu. I nie jest to tłuszcz byle jaki! Wyróżnia się wysoką zawartością kwasu oleinowego, który obniża poziom cholesterolu. To jednak nie wszystko. Dzięki niemu wartościowe składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, stąd dobrze jest dodawać awokado do sałatek.

Awokado to ponadto bogactwo witamin C, E i A oraz witamin z grupy B. Zawiera też dużo potasu, który reguluj ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę serca.

Gorzka czekolada

O ile słodycze mają złą sławę, i to zasłużenie, o tyle ciemna czekolada zasługuje na wyróżnienie. To najzdrowsza ze wszystkich czekolad. Ma charakterystyczny smak, ale i moc wartości odżywczych. Poprawia nastrój i działa antynowotworowo.

Zawiera wiele antyoksydantów i flawonoidów, które zwiększają przepływ krwi w mózgu i tym samym dobrze wpływają na pamięć. Związki flawonowe ponadto działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Ten pozytywny wpływ na zdrowie będzie jednak mieć jedynie taka czekolada, w której zawartość kakao przekraczać będzie 80 proc.

Masło orzechowe

Masło orzechowe pojawiło się dopiero pod koniec XX wieku, ale od razu podbiło podniebienia wielu smakoszy. Sprzeciwiali mu się jednak dietetycy, twierdząc, że to niezdrowy i pełen kalorii przysmak.

I pewnie mieli rację, o ile oczywiście mówili o maśle orzechowym z dodatkiem słodzików, cukru, barwników i oleju palmowego. Prawdziwe masło orzechowe w 100 proc. składa się z orzechów. A te są wskazane w codziennej diecie niemal każdego z nas.

Korzystnie wpływają na prace mózgu, poprawiają kondycje układu krwionośnego. Amerykańscy badacze z Harvard Medical School przekonują, że regularne sięganie po wartościowe masło orzechowe może zredukować ryzyko wystąpienia zawału serca niemal o połowę.

Każdy z wymienionych produktów może w nadmiarze zaszkodzić. A zatem jak w każdej dziedzinie życia zalecany jest umiar i zdrowy rozsądek.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka