Sos sojowy - właściwości, zastosowanie

Sos sojowy jest kojarzony głownie z orientalną kuchnią. Coraz częściej jednak pojawia się w kuchni europejskiej. Ma głęboki, ciemny kolor, bardzo charakterystyczny smak i intensywny aromat.

Sos sojowy - właściwości, zastosowanieSos sojowy - właściwości, zastosowanie
Źródło zdjęć: © Pixabay

Właściwości sosu sojowego

Sos sojowy warto dołączyć do codziennej diety. Dodanie nawet kilku kropli sosu sojowego zmienia smak potrawy, a dodatkowo po użyciu tego produktu nie trzeba do dania dodawać soli.

Inne właściwości sosu sojowego to duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka, niezbędnego dla prawidłowej pracy całego organizmu, a zwłaszcza mięśni.

Sos sojowy to również witaminy z grupy B, minerały i błonnik, który nie tylko wpływa na pracę układu pokarmowego, ale również redukuje cholesterol.

Przepis na błyskawiczne curry z wieprzowiną

Ponieważ sos sojowy jest pozbawiony soli, a oprócz tego zawiera wiele substancji odżywczych, dietetycy polecają przyprawę do włączenia do diety osób starszych, a nawet dzieci.

Sos sojowy można obecnie kupić w większości sklepów spożywczych. Ważne jest, aby wybierając konkretną markę sosu sojowego, zwrócić szczególną uwagę na etykietkę produktu.

Przede wszystkim należy sprawdzić składniki sosu sojowego - im lista jest dłuższa, tym bardziej jest pewne, że produkt zawiera sztuczne dodatki. Należy szukać sosu sojowego z jak najkrótszym składem.

Przeczytaj także

Naturalny sos sojowy to tylko trzy składniki: woda, ziarna zbóż i soja. Charakterystyczny zapach, kolor i oczywiście smak wynikają z długiego procesu fermentacji, który powinien trwać nawet cztery miesiące. Dobry sos sojowy nie wymaga dodawania sztucznych aromatów czy barwników.

Zastosowanie sosu sojowego

Sos sojowy to nie tylko dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, ponieważ jego nietypowy smak komponuje się także z innym daniami, jest bardzo uniwersalny. Niektórzy dodają nawet sos sojowy do deserów, aby zrównoważyć odmienne smaki.

Sos sojowy jest dodawany do potraw włoskich, np. pizzy czy past, ale jest też popularny w kuchni amerykańskiej i sprawdza się jako przyprawa do burgerów.

Sos sojowy może być dodawany do mięs, zup, sałatek, a nawet niektórych deserów
Sos sojowy może być dodawany do mięs, zup, sałatek, a nawet niektórych deserów © 123RF

Inne zastosowanie sosu sojowego to dodawanie go do marynaty np. do wieprzowiny, wołowiny czy drobiu. Sos sojowy jest także dodawany do zup, sałatek warzywnych, a także dipów.

Zaletą sosu sojowego jest także to, że łatwo poddaje się obróbce termicznej, dlatego nadaje się do potraw pieczonych, smażonych czy duszonych. Należy jednak pamiętać, aby dodawać go pod koniec gotowania - jeżeli długo gotuje się razem z daniem, aromat sosu sojowego może zdominować całą potrawę.

Sos sojowy wydobędzie wszystko to, co najlepsze również z typowych przysmaków kuchni polskiej, np. z gołąbków czy kotletów mielonych. Jednak ze względu na intensywny aromat, wystarczy dodać tylko kilka kropel przyprawy.

Ile kalorii ma sos sojowy?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 18 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna60,0 kcal10,80 kcal
Białko10,51 g1,89 g
Węglowodany5,57 g1,00 g
Cukier1,70 g0,31 g
Błonnik0,80 g0,14 g
Tłuszcz0,10 g0,02 g
Tłuszcze nasycone0,01 g0,00 g
Tłuszcze jednonienasycone0,02 g0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone0,04 g0,01 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów18,00 µg3,24 µg
Witamina B1 - tiamina0,06 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,15 mg0,03 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna3,95 mg0,71 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,38 mg0,07 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,20 mg0,04 mg
Witamina B9 - kwas foliowy18,00 µg3,24 µg
Witamina B4 - cholina38,4 mg6,91 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń20,0 mg3,60 mg
Żelazo2,38 mg0,43 mg
Magnez40,0 mg7,20 mg
Fosfor130 mg23,4 mg
Potas212 mg38,2 mg
Sód5,586 mg1,005 mg
Cynk0,43 mg0,08 mg
Miedź0,14 mg0,02 mg
Mangan0,50 mg0,09 mg
Selen0,80 µg0,14 µg
Woda66,0 g11,88 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka