Nie ma żadnych wątpliwości. Te warzywa najlepiej wspierają jelita i chronią mózg przed starzeniem

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje, by w codziennym jadłospisie pojawiło się ok. 500 g warzyw i owoców, z przewagą tych pierwszych. Okazuje się jednak, że jest jedna grupa warzyw szczególnie cennych dla zdrowia. Witamina C, błonnik, polifenole? Nie, okazuje się, że związek o nazwie sulfochinowoza jest najcenniejszym, co mogą zaoferować.

Zielone warzywa zawierają związek, który odżywia bakterie w jelitachZielone warzywa zawierają związek, który odżywia bakterie w jelitach
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

To pożywka dla dobrych bakterii

Badanie opublikowane w "Nature Chemical Biology" dowodzi, że zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak czy kapusta mogą stanowić doskonałą pożywkę dla mikrobiomu. Sulfochinowoza (SQ) to pokarm dla bakterii mieszkających w jelitach, które wykorzystują ten związek jako źródło węgla i siarki.

Dokarmiając dobre bakterie w jelitach wpływamy nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, ale na cały organizm. Budując odporność, ograniczając rozwój bakterii patogennych w organizmie, przeciwdziałając rozwojowi szeregu chorób, w tym nowotworowych.

W jaki jeszcze sposób zielone warzywa wpływają na nasz organizm?

"Pytanie mamy" - wywiad z uroginekolożką Joanną Mróz

Zielone warzywa dla zdrowego serca

Zielone warzywa to źródło witamin, minerałów oraz polifenoli
Zielone warzywa to źródło witamin, minerałów oraz polifenoli © Pixabay

Jedno z badań w "JRSM Cardiovascular Disease" dowodzi, że zielone warzywa są nieocenionym wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego. To dlatego, że ten rodzaj warzyw nie tylko jest źródłem błonnika oraz potasu, ale także przeciwutleniaczy.

Analiza 13 niezależnych badań wykazała, że regularne spożywanie jarmużu czy szpinaku może zmniejszać ryzyko chorób i zdarzeń sercowo-naczyniowych aż o 16 proc.

Zielone warzywa dla mózgu i lepszej pamięci

Mózg to jeden z organów, który się starzeje wyjątkowo szybko. Ten proces mogą spowolnić zielone warzywa, bo zawierają kilka związków szczególnie pożądanych dla zdrowia centralnego układu nerwowego – są bogate w witaminę K, kwas foliowy, beta-karoten i luteinę.

Według jednego z badań opublikowanych w "Neurology" już jedna porcja tych warzyw dziennie skutecznie spowalnia spadek funkcji poznawczych z biegiem czasu.

Te warzywa są remedium na procesy starzenia

Nie tylko mózg doznaje szwanku – słabnący wzrok, zmniejszająca się gęstość kości czy bóle stawów to kolejne konsekwencje upływu czasu.

Tymczasem szpinak z uwagi na wspomnianą już witaminę A oraz dwa przeciwutleniacze – luteinę i zeaksantynę zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD). Z kolei jarmuż przy niskiej zawartości szczawianów zawiera pokaźną ilość wapnia, dzięki czemu zapobiegać może złamaniom kości.

Brokuły natomiast to warzywa zawierające glukozynolany, związki, które według badania opublikowanego w "Scientific Reports" mogą zahamować degradację chrząstki i chronić w ten sposób stawy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka