Nie przegap sezonu. Obniżają cholesterol, pomagają schudnąć

W sklepach dostępne są już pierwsze w tym sezonie szparagi. To jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych wiosennych warzyw, które świetnie odżywia i wzmacnia organizm. Roślina jest też niskokaloryczna. Niestety, sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, dlatego też warto sięgać po nie jak najszybciej.

Dlaczego warto jeść szparagi?Dlaczego warto jeść szparagi?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Kurek

Obniżają ciśnienie krwi

Szparagi to smaczne i lekkostrawne warzywa, które świetnie wpływają na cały organizm. Roślina obfituje w antyoksydanty, minerały (żelazo, fosfor, magnez, wapń, sód, potas), witaminy (A, C, E, witaminy z grupy B), błonnik, białko roślinne czy kwas foliowy. Jest też niskokaloryczna (21 kcal/80 g ugotowanych szparagów) i ma niski indeks glikemiczny.

Tak cenny skład sprawia, że szparagi wzmacniają odporność, poprawiają samopoczucie oraz wykazują szereg innych prozdrowotnych właściwości.

Wspierają pracę jelit

Jak wybrać najlepsze szparagi?

Zawarty w szparagach błonnik pokarmowy jest dobrą pożywką dla pożytecznych bakterii, które pełnią istotną funkcję w procesie trawienia.

Niektórzy badacze sugerują, że gotowane szparagi zmniejszają także stany zapalne, przez co wspierają regenerację układu pokarmowego.

Pomagają w utrzymaniu optymalnej wagi

Warzywo jest niskokaloryczne, ale stosunkowo syte. Ponadto błonnik pokarmowy zawarty w szparagach przyspiesza przemianę materii oraz zapobiega zaparciom.

Wpływają na poziom cholesterolu LDL

Znajdujący się w szparagach błonnik pokarmowy nie tylko reguluje trawienie, ale pomaga też obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL. To z kolei wpływa na mniejsze ryzyko miażdżycy oraz jej powikłań.

Obniżają ciśnienie krwi

Szparagi są dobrym źródłem potasu, który odgrywa istotną rolę w obniżaniu ciśnienia krwi. Ponadto zawierają sporo polifenoli, które wykazują działanie korzystne dla układu krążenia. Związki te regulują bowiem ciśnienie krwi i wzmacniają naczynia krwionośne.

Łagodzą objawy menopauzy

W szparagach znaleźć można także fitoestrogeny, które łagodzą objawy towarzyszące menopauzie. Związki te pomagają m.in. przy uderzeniach gorąca czy bólach głowy.

Dbają o wzrok

Witamina A, którą można znaleźć w szparagach, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku.

Kto powinien uważać na szparagi?

Na szparagi powinny uważać przede wszystkim pacjenci chorzy na dnę moczanową. Ponadto ostrożność powinny zachować także osoby ze skłonnościami do kamieni nerkowych. Ma to związek z wysoką zawartością puryn, które sprzyjają gromadzeniu się kwasu moczowego w organizmie.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka