Nie wyrzucaj ogórków z białym nalotem. To nie jest pleśń
Ogórki kiszone i konserwowe to prawdziwe źródło witamin, których potrzebujemy szczególnie zimą. Jeśli zauważysz biały lub zielonkawy nalot przypominający pleśń, nie wyrzucaj ich! To tylko kwas mlekowy, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
W tym artykule:
Pleśń na ogórkach? – biały i zielony nalot
Jeśli ukisiłaś swoje pierwsze ogórki i po kilku dniach zobaczyłaś na nich biały i zielony nalot, nie musisz się martwić, a tym bardziej wyrzucać starannie przygotowanych słoików. Zmiana koloru i nalot to nic innego jak kwas mlekowy, czyli probiotyk, który ułatwia trawienie, wzmacnia odporność i usprawnia prace jelit. Kwas mlekowy jest biały, a gdy miesza się z czosnkiem (który może zrobić się niebieskawy), daje zielonkawy kolor.
Pamiętaj, że osad na ogórkach nie jest tym samym co kożuch w słoiku. Jeśli zauważysz wyraźny kożuch pod nakrętką, możesz być pewna, że ogórki są nieprawidłowo ukiszone lub były źle nawożone, a w twoim słoiku rozwinęły się bakterie gnilne i drożdże. Zawartość takiego słoika wyrzuć, a samo naczynie umyj i wyparz.
Zapytaliśmy dietetyka, czy warto jeść kiszonki i czy wszyscy mogą je jeść.
Kiszonki. Źródło zdrowia
- Oczywiście, że warto! Kiszonki pozytywnie wpływają na zdrowie. W kiszonkach jest więcej kwasu mlekowego niż w kefirze. Warto zadbać o swój układ trawienny. Dzięki błonnikowi perystaltyka jelit jest przyspieszona. Dla mnie to polskie superfood! Kiszonki są dla wszystkich, jednak powinny na nie uważać osoby z nadkwasotą i refluksem. Osoby z wrzodami także muszą je ograniczyć. W zalewie ogórków kiszonych jest sporo soli, dlatego osoby z nadciśnieniem mogą spożywać ograniczone ilości – mówi dr Anna Dykielska.
Kiszonki w diecie – wpływ na organizm
Ogórki kiszone to nie tylko porcja witamin, ale i naturalny probiotyk, ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego, który powstaje w czasie fermentacji. Kwas mlekowy pozytywnie wpływa na florę bakteryjną w jelitach i zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Warto zaznaczyć, że kiszonki są mniej kaloryczne niż surowe warzywa i mają sporo witamin z grupy B, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Regularne jedzenie ogórków kiszonych wygładza skórę, wzmacnia włosy i paznokcie.
Wbrew powszechnej opinii kiszonki nie mają więcej witaminy C niż świeże owoce, ale są bogatym źródłem witaminy A, C i K, wapnia, fosforu i potasu.
W procesie fermentacji wszystkie witaminy i związki mineralne przenikają do soku, który staje się bardzo wartościowy. Przekonały się o tym osoby, które wypiły sok z kiszonych ogórków aby pozbyć się zaparć lub dzień wcześniej spożywały alkohol.
Kiszone warzywa zawierają sporo błonnika, który daje poczucie sytości, dzięki czemu jemy mniej. Ogórki z 98 proc. składają się z wody – są świetnym sposobem nawadniania organizmu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.